В НДК се провежда първото заседание на колегиума на еврокомисарите и българското правителство с акцент върху приоритетите на официално откритото вчера българско председателство на Съвета на Европейския съюз. в 12.30 часа пред зала 6 на НДК ще бъде първата официална пресконференция на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и българският премиер Бойко Борисов. БНТ ще я излъчва на живо.

Вижте повече в прякото включване на Ирина Цонева

Преди минути Борисов посрещна Юнкер в НДК, където започна т.нар първо пленарно заседание на колегиума от еврокомисари и български министри, заедно с Юнкер и Борисов.

По-рано през деня бяха проведени и клъстърни срещу между български министри и еврокомисари по темите външни работи, сигурност, отбрана и миграция, приобщена и стабилна Европа и по-близка до гражданите, а също конкурентна, иновативна и дигитална Европа.

В присъствието на Юнкер, Борисов и вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка ще се състои церемония по подписването на споразумение за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е централен стълб на плана Юнкер за растеж и работни места в Европа. Финансирането ще бъде в областта на земеделието.

По-рано днес премиерът Борисов посрещна в МС Жан-Клод Юнкер. Двамата разговаряха за партньорството на българското правителство и Европейската комисия по време на ротационното председателство и нуждата от взаимно доверие между България и Европа през тези 6 месеца.

Премиерът Борисов посочи, че за 10-годишното си членство в Съюза страната ни е натрупала опит при разрешаването на различни кризи, през които е преминавал Съюза и ще продължи да е активна в дискусиите за неговото бъдеще. Отговорността ни през следващите шест месеца е голяма, но оставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общността теми, каза Бойко Борисов. Той добави, че за него е изключително важно да се укрепи единството на ЕС.

Премиерът и председателят но ЕК бяха единодушни по най-важния за страната ни приоритет - а именно европейското бъдеще за всички държави от Западните Балкани. Юнкер посочи, че този приоритет е приоритет на Европа.

Последва среща на Юнкер в президентството с българския държавния глава Румен Радев. Темите, които обсъдиха са политиките на ЕС и различните визии за развитието на Съюза. Държавният глава заяви готовността на страната ни да работи за единна Европа, в която всички държави-членки са равнопоставени. Потвърдено бе значението на кохезионната политика, засегнат бе и въпросът за общата система за предоставяне на убежище за мигранти в ЕС, както и ефективният контрол на външните граници и прилагането на принципа на солидарност и отговорност за страните членки на ЕС, каквато е и страната ни.

По-късно Юнкер ще разговаря и с председателя на НС Цвета Караянчева.