НОВИНИ

Започва процес срещу журналисти от турския вестник "Джумхуриет"

В Турция започва знаково дело срещу журналисти. 17 души от редакцията на опозиционния вестник "Джумхуриет" ще се изправят пред съда, по обвинение в подкрепа на терористични организации. Журналистите са заплашени от присъда до 43 години затвор.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:41, 24.07.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Главни редактори, разследващи журналисти и дори карикатуристи - знакови фигури в редакцията на вестник "Джумхуриет" ще се явят днес на първото заседание от заведеното срещу тях дело. Вестникът е един от най-популярните в Турция. В продължение на близо един век, изданието е винаги критично към управляващите в Анкара и често публикува гръмки заглавия, които поставят властта в неудобно положение.

След опита за преврат през юли миналата година, някои от най-известните имена на "Джумхуриет" попадат в ареста. В започналата масова чистка са арестувани близо 150 журналисти. Според турския президент Ердоган обаче, задържаните са само двама.

17-те журналисти от опозиционния вестник са обвинени в подпомагане на различни "въоръжени терористични организации" и са заплашени с до 43 години затвор. Сред тях е и бившият главен редактор на изданието - Джан Дюндар, който живее в изгнание в Германия.

Дюндар си навлече гнева на Ердоган преди три години, заради статия, в която описва как Анкара доставя оръжие на ислямистки групировки в Сирия.

Защитници на човешките права коментират, че делото е показателно за потъпкването на свободата на словото и на човешки права в Турция. В момента страната попада в челните места на класациите за държавите с най-силен натиск срещу медиите. Очаква се в Истанбул да се проведе протестно шествие на журналисти в защита на техните колеги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анелия Клисарова: 22% от учениците отпадат от училище между 5 и 7 клас
Анелия Клисарова: 22% от учениците отпадат от училище между 5 и 7 клас
Десетки жертви на експлозия в Кабул
Десетки жертви на експлозия в Кабул