Първокласниците от 90 СОУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в София днес проведоха два учебни часа с видеонаблюдение в класната стая. По този начин студентите по педагогика от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" наблюдават дистанционно как протичат учебните занятия в реално време на повече от 130 километра от тях.

София Пловдив

Учениците от 1 "Б" клас и студентите от Пловдивския университет днес прекараха заедно два учебни часа макар и на километри разстояние. Новият подход в училищното образование е част от програмата на фондация "Заедно в час" и има за цел да даде по-широк спектър от знания на студентите, които в реално време черпят от практиката на своите бъдещи колеги.

Златина Шаркова - директор център за електронно обучение в ПУ "Паисий Хилендарски": "Наблюдават работата на децата и след това накрая след приключване на учебната работа имаме възможност с директорите на учебните заведения, с базовите учители да провеждаме дискусия по основните проблеми, които ние сме си набелязали."

Освен за студентите по педагогика онлайн срещата в час е вълнуваща и за малките ученици.

Лилия Борисова - преподавател в 90 СОУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“: "Те се чувстват щастливи от това, че могат да покажат какво правят, какво постигат и пред по-големи. Да покажат, че и те са значими, че нищо че са на такава крехка възраст и те постигат много."

За година и половина ПУ "Паисий Хилендарски" е провел 12 уебинарни срещи с университети от всички точки на света.