НОВИНИ

Първокласниците в София тази година ще са над 12 000

Очаква се тази година първокласниците в столицата да са над 12 200, което е по-малко в сравнение с мината година. Данните съобщи специално за „По света и у нас“ началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева. Ако обаче не всички от тези деца се запишат на училище, то те ще се присъединят към общо 11 400 деца от столицата, които в момента не са обхванати от образователната ни система. Още за проблемите преди началото на учебната година вижте в материала на Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:53, 08.09.2017
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Със 700 по-малко ще бъдат тази година първокласниците в столицата по предварителни данни. Колко точно деца са записани обаче ще стане ясно в края на септември.

Новата система за прием тази година предизвика напрежение сред родителите, така че министерството промени Наредбата си като основни елементи вече са местоживеенето и уседналостта.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Столичен общински съвет ще има достатъчно време, за да може в началото на следващата календарна година да започнат всички процедури и дейности и наистина от анализа на това, което се случи тази година да се поучим всички и да бъде като превенция за бъдещи такива пропуски и недобре разписани текстове.

Тъй като много граници на райони преминаха през жилищни блокове, Ваня Кастрева смята че трябва да се направят и нови прилежащи около училищата територии, които да са различни от административните райони на столицата. Ако не всички първокласници обаче се запишат тази година, то те ще се влеят към 11 462-те деца от София, които липсват от образователната система. Около 950 от тези деца са отпаднали през изминалата учебна година. Повечето от тях са пет и шест годишни деца или дванадесетокласници.

Първо по адресите им ще се търсят именно тези ученици.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Всички останали отпаднали в предишни години, има едно разбира се доста голямо натрупване, за София-град това се оказаха 10 509 ученика, които във времето са отпаднали от образователната система, това ще бъде доста по-труден процес.

При тези ученици първо ще се установява дали са в столицата, в страната или в чужбина, а после на каква възраст са и в кой клас могат да се върнат включително и като вечерно обучение. И още - тази година в столицата се търсят и 400 учители - най-вече детски и начални както и по английски език, математика, информатика, български език и дори физическо. Според инспектората ремонтите ще продължат в 9 столични училища и след началото на учебната година.

Ще бъде създадена организация, която да не пречи на учебния процес.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: 44-то средно училище ще открие учебната година и известно време ще се обучава заедно с друго столично училище, в 199-то реално погледнато ще се посрещнат учениците и на двете училища.

Причината е голям ремонт в 44-то училище. В другите осем училища директорите ще трябва да проведат инструктажи с родителите и учениците, за да се осигури безопасността на децата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортното училище в Силистра изхранва  възпитаниците си с по 2 лева на ден
Спортното училище в Силистра изхранва възпитаниците си с по 2 лева на ден
Уникални кадри на урагана „Ирма“ от Космоса (ВИДЕО)
Уникални кадри на урагана „Ирма“ от Космоса (ВИДЕО)