НОВИНИ

Първомайски протести в Германия, Унгария и САЩ

Първомайски протести през изминалата нощ в Германия, Унгария и Съединените щати. В Будапеща хиляди излязоха на демонстрация в подкрепа на Европейския съюз. Протестите в САЩ се фокусираха върху анти-имиграционната политика на президента Доналд Тръмп. В Германия демонстрациите завършиха със сблъсъци с полицията.

Лилия Мустакова
от Лилия Мустакова
07:00, 02.05.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
първомайски протести германия унгария сащ

Традиционните първомайски протести в Германия не преминаха без насилие. Демонстранти хвърляха камъни, бутилки и пиротехнически средства по полицаите, които отговориха със сълзотворен газ и арести на стотици от тях на различни места в страната.

В Берлин, над 200 000 души участваха в първомайски фестивал, а около 14 000 се включиха в митинг на трудещите се.

В района на столицата Кройцберг също бе организирана демонстрация, на която присъстваха близо 8000 души. Демонстрацията не бе разрешена от властите, но те не попречиха на провеждането й.

Близо 300 крайнолеви демонстранти са се държали агресивно, а някои от тях са били задържани.

Хиляди унгарци участваха в демонстрация в центъра на Будапеща в подкрепа на Европейския съюз и против нарастващото, според тях, влияние на Русия върху унгарското правителство. Протестите съвпаднаха с 13-та годишнина от влизането на Унгария в Съюза.

Участниците в шествието носеха унгарския национален флаг и знамето на Европейския съюз и скандираха в подкрепа на Европа против премиера Виктор Орбан.

Според местни медии в демонстрацията са участвали около 5 000 души. Лос Анджелис беше един от американските градове, които се включиха в традиционните протести.

Общата тематика на демонстрациите беше антиимиграционната политика на президента Доналд Тръмп. Протестите преминаха спокойно и без насилие.

Въпреки че в Съединените щати първомайските демонстрации са значително по-малко популярни, отколкото в Европа, тази година броят на участващите значително нарасна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес почитаме Свети Цар Борис Михаил - Покръстител
Днес почитаме Свети Цар Борис Михаил - Покръстител
Доналд Тръмп ще проведе телефонен разговор с Владимир Путин
Доналд Тръмп ще проведе телефонен разговор с Владимир Путин