НОВИНИ

Показват първото издание на "Под игото" в Русе

Първото издание на "Под игото" на Иван Вазов беше показано за първи път пред русенска публика в библиотека "Любен Каравелов". Романът, е отпечатан в сборника "Народни умотворения, наука и книжнина" преди 130 години, под редакцията на Захарий Стоянов.

bnt avatar logo
от Теодор Стамболиев
21:52, 07.06.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Малцина знаят, че първоначално романът "Под игото" не излиза като самостоятелна книга, а е включен в двата тома на сборник, издаден от Държавна печатница- София в началото на 90 -те години на 19- ти век. Произведението на Вазов излиза самостоятелно едва 4 години по- късно.

Валерия Йорданова- отдел "Местна история": Изданието е много популярно. В него са публикували свои произведения много български автори. Но самото заглавие: "Сборник за народни умотворения и народнопис", подсказва, че основното в него са български фолклорни песни, поговорки , пословици и други."

В регистрите на библиотеката не е запазено кой е дарителят на този екземпляр. Ясно е обаче, че в страната са останали единични бройки, едната от които се съхранява в Националната библиотека.

Валерия Йорданова, отдел "Местна история": За съжаление, на мога да кажа колко е бил тиражът.

Освен "Под игото" експозицията "Из книгите на Европа" представя и първите издания на европейски произведения, преведени на български език. Сред тях "Дон Кихот", шекспировите „Макбет, "Крал Лир", и "Клетниците" на Юго. Изложбата в Русенската библиотека може да бъде разгледана до 18 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурята Мигел застигна Франция
Бурята "Мигел" застигна Франция
София и Скопие се разбраха за Античността
София и Скопие се разбраха за Античността