НОВИНИ

Първото опитомяване на диви коне се е случило и по нашите земи

Първото опитомяване на диви коне е станало и по нашите земи. Това доказаха с помощта на въглеродно датиране учените палеонтолози от природо-научния музей. Това откритие постани нови въпроси пред науката, защото древните опитомени коне са открити на необичайно за тях място. За първи път учените имаха възможност и да направят ДНК анализ на тракийски коне.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:46, 22.04.2018
8438
Чете се за: 03:07 мин.
Новини от миналото

Загадката от Урдовиза вече е разгадана. Когато преди 30 години край Китен учените изследват потънало тракийско селище от бронзовата епоха, били удивени от хилядите кости на зубри, тур, мечки, тюлени, белки и коне. Много коне.

Проф. Николай Спасов- дир. на Природонаучен музей, БАН: Тука имаше няколкостотин останки. Нещо, което по принцип не се случва, тъй като става дума за диви коне - те са били много труден ловен обект и решихме, че става дума за одомашнени коне.

Но учените са крайно объркани. Какво правят толкова коне в планинска и гориста местност. И от кога са там - от бронзовата епоха или от 19 век, когато наблизо е имало конеферма.

Но едва сега имаха възможност за направят въглеродно датиране. Резултатите от лаборатория в Оксфорд са неоспорими - конете на Урдовиза са от 4 хилядолетие пр. Хр. - изключително вълнуваща развръзка.

Проф. Николай Спасов: Според днешните представи най-ранните одомашнени коне в света - тези от Бутай Казахстан, а също и от Иран, са горе-долу на тази възраст, може би с 200-300 години по-ранни. Това показва, че населението живяло по това време по нашето Черноморие вече са имали домашни коне и те по някакъв начин са свързани с онези култури.

Разкритието, че тук се намират едни от най-древните опитомени коне, отваря нова загадка пред археолози и историци. Защо им е било на траките да опитомяват коне в крайбрежно селище, за какво са ги използвали. За палеозоолозите пък е важно да установят кои са дивите предшествениците на домашния кон. На помощ идва ДНК анализа.

Проф. Николай Спасов: Това е мястото, от което е взето пробата, от която е направен палео-ДНК анализ. Плътната част на костта може да съхрани остатъци от ДНК верига, които могат да бъдат изследвани и сравнявани със съвременни видове.

За целта образци на коне и от преди 10 000 години, и от тракийски погребения са изпратени в Япония при проф. Масуда в университета Хокайдо. Той ръководи лабораторията с най-голяма база данни за генома на древните породи коне. Изследвания показват недвусмислено - 2 вида предшественици на домашния кон.

Какви са дивите предшественици на съвременния кон и как са изглеждали тракийските коне подробен репортаж ТУК, в сутрешния блок

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Master of Art раздава своите награди
"Master of Art" раздава своите награди
Протест заради ограда близо до плаж Корал
Протест заради ограда близо до плаж "Корал"