В Русе работи първото социално кафене. На пръв поглед заведението е като всички други. Зад стените му обаче се крие една инициатива, чиято цел е да приобщи хората, изпаднали в социална изолация заради проблеми от различно естество. Освен че получават безплатни психологически консултации, тук те създават свое общество и си помагат.

Русе

В социалния клуб активно се включват над 30 души с различни здравословни проблеми, със зависимости, родители на деца с увреждания и други, които се чувстват отхвърлени от обществото.

Пламен Петков – психотерапевт
„Тук провеждаме така наречените групи за взаимопомощ. Всяка вечер в делничните дни от 16,30 се провеждат тези групови срещи.”

Сред редовните посетители е Мирослава Бойчева, която е била пациент на Психодиспансера. Откакто е тук, паник атаките, заради които не е излизала от дома си, са минало.

Мирослава Бойчева
„Като лежиш там, имаш някакво подобрение, но когато излезеш-ти вече нямаш подкрепа от никого. А тук се чувствам подкрепена, разбрана.”

Преди 5 години Красимир Игнатов заболял, заради което останал без работа и приятели. Благодарение на хората от клуба, днес изкарва прехраната си сам.

Красимир Игнатов
„Тук наистина получих подкрепа. Всичко, което върших дотогава, и хората, с които бях заобиколен, бяха дотам.”

Росица Петкова е майка на дете със специални потребности. Тук помага на себе си и на останалите.

Росица Петкова
„Човек не може да постъпи на работа – намираме начин този човек да постъпи.Млади момичета и момчета, които имат нужда от подкрепа, не от хапчета.”

Членовете на клуба обаче споделят, че кафенето не реализира приходи и едва оцеляват. Въпреки това, то продължава да работи. Всеки, който има нужда от подкрепа, може да я намери на ул. „Ниш” 40.