НОВИНИ

Какви нарушения откриха в училищните столове в общините Марица и Съединение?

Хранителните навици на българските деца трудно ще се променят въпреки опитите на държавата да затяга контрола върху храните, които се предлагат в училищните столове. За месец проверки в пловдивската община Марица и град Съединение инспекторите от Агенцията по храните не са открили нито едно нарушение, но ежедневно се натъкват на ученици, които хапват забранени храни в близките заведения.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Мариела Хубинова
07:36, 22.11.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Пържените картофи може лесно да заменят закуската, обяда или вечерята и са предпочитани пред храните, които се предлагат в училищния стол.

БНТ: За вас коя е здравословната храна ?

деца: Банани, плодове, зеленчуци, готвената храна, ама нас не ни интересува какво е здравословно, то да е вкусно, ние идваме тук да се наядем, вкусна е.

В това заведение, което се намира в близост до училище „Христо Ботев" в град Съединение, инспекторите не откриват нарушения, но и не могат да забранят на търговеца да предлага вредни храни.

Д-р Диляна Станева - главен инспектор „Контрол на храни" БАБХ-Пловдив: Извън района на училището ние не можем да забраним да се продават храни, които са в Наредба 9 за здравословно хранене на учениците. В голяма част от училищата е забранено децата да напускат района на училището, но те си го правят, идват и си поръчват точно тези храни, които са забранени .
Цветелина Гагова, служител в заведението: Всеки обяд, въпреки че имат храна в училище, те пак идват тук и си търсят пиците, картофите и принцесите.

Всички училища и детски градини се проверяват по няколко пъти в годината.

Д-р Николай Петков - главен инспектор „Контрол на храни" - БАБХ-Пловдив: Училищата са наясно какво се изисква и си ги спазват , единствения проблем е, че това, което се предлага в училищата, не се харесва на децата. Всичко първо започва в семейството , липса на контрол от страна на родителите.

Промяната в хранителните навици трябва да е желана от всички, смятат диетолози и експерти по здравословно хранене. Според тях и семейството, и училището, и контролните органи трябва да споделят отговорността колко здрави растат българските деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В Хага ще бъде произнесена присъдата срещу Ратко Младич
​В Хага ще бъде произнесена присъдата срещу Ратко Младич
Надежда Нейнски: Задържаните български граждани в Одрин остават в ареста
Надежда Нейнски: Задържаните български граждани в Одрин остават в ареста