НОВИНИ

Пърженото месо вдига кръвното

Учените отдавна знаят, че от месото под въздействието на високите температури могат да се отделят химически вещества, които провокират развитието на устойчивост към инсулин, на стрес и възпаления. Американските специалисти откриха още една заплаха, която се крие в пърженото месо, разказва Zee News. Изследователи от Харвардския университет измериха кръвното налягате на 103 941 души. Те също разбраха как доброволците са си готвили храната. Всички участници са консумирали говеждо и пилешко месо, както и риба. Установено бе, че хората предпочитащи месо, приготвено на открит огън, на грил или просто пържено, са страдали от високо кръвно 15% повече.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:25, 24.03.2018
Чете се за: 00:11 мин.
Още
пърженото месо вдига кръвното

При доброволците, консумиращи над 15 порции пържено место месечно, рискът от хипертония бе на 17% по-висок от участниците, прибягващи до същото месо 4 пъти в месеца. Според изследователите това може да е свързано с особените химически съединения – хетероцикличните ароматични амини. Те се появяват в месото под въздействието на високите температури и повишават кръвното налягане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон свика извънредно Съвета за национална сигурност
Макрон свика извънредно Съвета за национална сигурност
Половин тон храна събра благотворителна инициатива на Мая Манолова за Великден
Половин тон храна събра благотворителна инициатива на Мая Манолова за Великден