"Стратегията я няма и на нейно място остана вакуум, сега този вакуум го запълваме със страховете", така психологът Младен Владимиров описа случващото се с реакцията срещу неприетата Стратегия за детето и паниката, че някой ще отнеме деца от родителите им.

"Това е една масова психоза, добре дирижирана", така Владимиров описа причините за паниката в Сливен.
Обстановката в Сливен се успокоява, част от децата се върнаха на училище

Обстановката в Сливен се успокоява, част от децата се върнаха на училище

Обстановката в Сливен се успокоява, ромските деца тръгнаха на училище. Напрежението там е започнало от клипове в социалните мрежи, според които се отн...

Според психолога този процес се случва по организиран начин в социалните мрежи в последните месеци. А в момента се използва моментът, че учебната година е започнала.

"В момента ние чуваме за първи път ясно да се артикулира и аргументира, че стратегията не съществува. Нещо, което трябваше да се случи много отдавна", обясни той.

По мнение на психолога липсва мисия и визия за политиката спрямо децата.

"Идеята на стратегията, дали ще бъде тази, дали ще бъде следващата, е да създаде една по-добра среда за нашите деца. И никой, нито норвежци, шведи, Тимбукту, ще дойде да вземе тези деца", допълни той.

Младен Владимиров каза, че трябва да се поговори с родителите, които в момента се притесняват за децата си, защото страховете им трябва да бъде анализирани.

"Повечето български родителите са страхотни родителите", каза Владимиров и добави, че това е причината те да реагират панически.

Причините за доверието във фалшива информация, Владимиров обясни така:

"Две важни неща - защото когато има една лъжа, трябва да ѝ се даде опровержение. Това, което направиха представителите на изпълнителната власт от вчерашния ден. И второто - защото в социалните мрежи много бързо се развиват слухове", допълни още той.

Според него в ромските общности тази информация се разпространява бързо, защото там пасторите се ползват с много сериозно доверие. Въпреки това, той допълни и че много интелигентни хора, работещи в институции, свързани с деца, вярват на подобни слухове.

"Това, че няма стратегия е страшното. На нас ни трябва цел, мисия и визия къде трябва да бъдат българските деца, защото българското дете е най-голямата ценност", заключи Младен Владимиров.

Целия разговор гледайте във видеото.