НОВИНИ

Психологическа помощ за жертви на домашно насилие

Психологическа помощ на извършители на домашно насилие и хора, жертва на насилие предоставя проект на Фондация „Джендър Алтернативи". Целта е чрез терапевтична работа да бъде преодоляна агресията, за да не се стига до тежки инциденти, какъвто е последният пример от Пловдив. Само преди броени дни заради патологична ревност мъж застреля съпругата си и 5-годишното си дете.

bnt avatar logo
от БНТ
10:38, 09.01.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Адвокатите са категорични, че ако Йорданка Сапунджиева беше потърсила помощ навреме, то трагичният край е могъл да бъде предотвратен.

адв. Милена Кадиева - управител на Фондация „Джендър Алтернативи"
От твърденията, които като факти бяха представени излиза, че в това семейство отдавна е имало неразбирателства, отдавна е имало скандали и хората са знаели за тях, чували са, но не са сигнализирали, жената не е потърсила от своя страна помощ, подкрепа, информация а мъжът от своя страна между да решава своя казус емоционално, психологически през специалист, на практика си е купил незаконно притежавано оръжие.

Годишно около 300 души, жертви на домашно насилие, минават за консултация през фондацията. От тях около 10 души са насилници. Повечето не осъзнават, че са такива. Затова през следващите 13 месеца новият проект ще помага мъжете да преодоляват агресията чрез терапевтична работа.

Рада Еленкова-Рашева - Фондация „Джендър Алтернативи"
Ние се стараем да работим с мъжете в посока овладяване на гнева, катализиране на емоциите и осъзнаване на действията.

Мнозина обаче смятат, че насилникът трудно може да се промени.

- Насилникът си остава насилник.
- Хванатите не се третират по закон, а се освобождават. Всеки, който се е проявил като насилник трябва да отиде на местото си - в затвора.

За да получат подкрепа насилниците трябва да бъдат насочени от съда, от социалните служби или да потърсят помощ по собствено желание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поръчково убийство е основната версия за смъртта на Александър Антов
Поръчково убийство е основната версия за смъртта на Александър Антов
Сблъсък на гигантите в ислямския свят
Сблъсък на гигантите в ислямския свят