НОВИНИ

Психолози работят с деца в болницата в Търговище

В детското отделение на болницата в Търговище вече има детски кът с играчки и библиотека. Придобивката е плод на сътрудничеството на неправителствени организации и лечебното заведение, а целта е да се подобри болничният престой на малките пациенти чрез четене на приказки и интерактивни игри.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
11:11, 30.01.2017
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Два пъти седмично психологът Цветелина Ганева посещава детско-юношеското отделение на болницата в Търговище, където в момента се лекуват 8 деца. Тя се грижи за намаляване на стреса и емоционалното състояние на децата, като им предлага разнообразни занимания.

Цветелина Ганева, психолог: Да четат различни книжки за приказни герои, да подреждат пъзели, да апликират, да работят с пластилин и въобще да бъдат в една среда много по-близка до естествената.

Емине: Аз съм баба на Алишан, който е с бронхит-пневмония. Дойде момичето, извика ни да си играят. Не иска сега да влиза в стаята си, иска да играе тука.

Сред удобни и цветни мебели в стаята болните малчугани могат да се изгубят в книгите и техните истории или да се насладят на играчките, които са подбрани за деца до 8-годишна възраст.

Росица Петрова, програмен мениджър на Фондация за деца в риск по света: Това е напълно безплатно за всички деца.
д-р Иван Светулков, изп. директор на МБАЛ-Търговище: В болницата поддържаме тази стая и държим тя да съществува. Поддържаме и длъжност медицински педагог, който не знам другаде да има.

Детският кът е партньорска инициатива на нестопанския клуб в Търговище и Фондация за деца в риск по света, които реализират програмата „Библиотека на играчките" и в две детски градини в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват се пари от бюджета за наемане на работа на хора с увреждания
Очакват се пари от бюджета за наемане на работа на хора с увреждания
Сержант от България е сред американските военни в Европа
Сержант от България е сред американските военни в Европа