Отново предупреждение за висока лавинна опасност през следващите дни. Най-голяма е в Пирин, там вече има 30 см нов сняг, като се очаква до неделя да натрупа повече от метър. Условията са опасни, както за туристите , така и за любителите на екстремните спускания извън пистите. От Планинската спасителна служба призовават за пореден път в планината да се ходи с повишено внимание, добра екипировка и да се следи прогнозата.

Планиската обстановка в страната започва да се усложнява. Освен в Пирин, силни снеговалежи се очакват и в Рила.

Емил Нешев, директор на ПСС: Новата снежна покривка в комбинация със силен вятър във високата част на планината, като посока западен, дава предпоставка за много висока лавинна опасност. Наистина ситуацията започва да става сложна!

Основният апел за разумно поведение в планините е към всички, които практикуват зимни спортове.

Емил Нешев, директор на ПСС: Да се съобразят с новите условия и да избягват карането извън обработена писта.

А туристите, които са пеша да не излизат извън маршрутите на зимните маркировка.

Емил Нешев, директор на ПСС: Съвета ни към хората е, когато предприемат в тези условия ходения във високата планина, да подходят с изключителна отговорност.

От ПСС напомнят, че инцидентите с лавини стават най-често в първия слънчев ден след снеговалежите. Преди две седмици, две млади момчета загинаха под лавина в улеите на Тодорка. Приятелите им вече са събрали близо 20 000 евро за бебетата, които останаха без бащи.