НОВИНИ

Пътища от пластмаса в Словакия

В Европа и света има голям проблем - пластмасата и боклукът. Много компании и самите европейски граждани се опитват да намерят решение как да намалят катастрофалния ефект върху нашата планета и следващите поколения. Любопитно решение са намерили в Словакия, където от пластмаса се прави асфалт, който се използва за пътищата в страната. Подобно нещо се прави още в Холандия и Чешката република.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:24, 28.05.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Европейците произвеждат около 26 млн. тона боклуци годишно. Но едва една трета от тях се рециклира истински. Изобретена е нова технология за използването на пластмасата, така че тя да се превърне в асфалт.

За първи път такава настилка се полага в словашкия район Лученец. Оказва се, че иновативният асфалт е по-издръжлив от обикновения с три години повече.

Ян Боховиц, строителна компания: Използваме рециклирана пластмаса от бутилки, торбички или кутии. С получената сплав заменяме нефта в асфалта. Новият вид асфалт е по-устойчив и издържа повече на натиска от камионите.

Тази технология е позната още в Англия, Бахрейн и Турция.

Ник Бърнет, строителна компания от Англия: Нашите пътища са подобни на тези в Словакия. Направихме много такива пътища и отзивите са много добри.

Направата на пътища от пластмаса решава не само въпроса с отпадъците, но и пести пари.

Ян Бутковски, началник на пътната агенция в Банска Бистрица: Разходите за поддръжка на пътищата са много големи заради огромните поражения. Казват, че пътищата от пластмаса може да спестят средства и да се използват по-дълго време, така че можем да направим всички пътища от пластмаса.

Словашкото законодателство позволява рециклирането да се внедри в строителството, но само със сертифицирани материали.

Според статистиката 100 килограма пластмасови отпадъци годишно излизат от дома на четиричленно семейство. Изграждането на пътища от техния боклук не само е полезно, но има и силно екологично послание.

Друга полза е, че рециклираната пластмаса е по-евтина от добавките, които и сега се използват при асфалтирането на пътищата. Но най-важното е посланието - един километър път съдържа милиони найлонови торбички и замества един тон асфалт.

Ето как пластмасовите отпадъци не завършват на сметището, а на пътя, без да влошат качеството на асфалта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентското вето върху Закона за държавната собственост влиза в НС
Президентското вето върху Закона за държавната собственост влиза в НС
Започва Пролетният панаир на книгата в НДК
Започва Пролетният панаир на книгата в НДК