Ще се наложи ли масова смяна на автомобилни талони заради липсата на екокатегория в тях? От началото на годината данъкът на превозните средства се изчислява по нова формула, като вече се отчита екостандарта на колите. Това дава възможност за отстъпки, но и за увеличаване на данъка.

Отразяването на екокатегориите се прави от 2007 г., когато България става член ЕС. Данните на МВР показват, че голям процент от колите у нас нямат отразена категория. Причината - все още внасяме коли от Западна Европа, които са на повече от 15 години.

Димитър Иванов, отдел "Пътна полиция" при ГД "Национална полиция": Трябва да отбележим, че голяма част от автопарка в България е от автомобили, които са втора употреба при внасянето на които няма и не отразявана екокатегория. Ние няма на какво да се базираме, за да я отразим. Все пак това е официален документ, в който отразяваме данни.

От Пътна полиция заявиха, че вписването на екокатегория не е задължително и затова няма санкции. Тя обаче се използва в новата формула, по която се изчислява данъка. Удостоверение за притежаваната екологична норма на колата може да се извади от официалния представител за България на конкретната марка. След това документът трябва да се представи в Пътна полиция заедно с ,,малкия и големия" талон на превозното средство. От МВР заявиха, че все още няма наплив от желащи за пререгистрация.

Димитър Иванов, отдел "Пътна полиция" при ГД "Национална полиция": При новите автомобили, които са със сертификати това нещо не се наблюдава. Там всичко си е отразено. Това нещо става единствено по желание на собствениците.

Новата формула, по която се формира данъкът за моторните превозни средства включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата. В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени минималните коефициенти, приети от парламента с измененията на Закона за местните данъци и такси.