Агенция „Пътна инфраструктура" внесе в прокуратурата сигнал срещу собственика на предприятието за вторични суровини в Дупница. Отпадъците на фирмата предизвикаха огромен пожар на магистрала „Струма". От екоинспекцията в Перник заявиха, че може да се стигне до отнемане на лиценза на фирмата, а от Пътната агенция обявиха, че ще предявят финансов иск към собственика за нанесените щети на мостовото съоръжение на магистралата.

Дупница

Оценката и огледът на щетите продължават. Експертно становище ще има едва в края на седмицата. В понеделник се очаква становището на АПИ. До тогава този участък от магистрала "Струма" ще бъде затворен. Пътуващите ще трябва да използват алтернативния маршрут по главен път Е-79 между пътен възел "Бобошево" и пътен възел "Дупница".

Специалисти на Института по пътища и мостове към АПИ огледаха съоръжението, засегнато от пожара.

Инж. Юлияна Божилова, директор на Областно пътно управление - Кюстендил: ...Има поражения по части от мостовата конструкция, говорим за колони, греди, регели и отводнителните съоръжения, които са на магистралата. Пътната настилка, която е отгоре няма поражения.

Премиерът Бойко Борисов коментира обстановката след пожара и заяви, че виновните ще понесат отговорност за щетите. Уточни, че институциите бързо ще се справят със ситуацията и движението по магистралата "Струма" ще бъде пуснато.

Бойко Борисов министър-председател: Има прокурори, да повдигат обвинение, да вкарват в затвора. Аз строя, няма да ходя да ги пазя после, нали така? Има един способ, прострелват колоните, така се казва, не с пушка. В момента, в който видят дали армировката е компрометирана. Трегерите горе не са, лагерите не са, така че много бързо ще направят организация на движението, ще се справят.

От община Дупница казаха, че още миналата година са уведомили пътната агенция и екоинспекцията в Перник за струпването на нергламентирани отпадъци в района на магистралата и опасността от възникването на пожари. Отговор обаче не са получили от нито една институция.

Методи Чимев - кмет на община Дупница: И в крайна сметка, когато някой при такава ситуация се опитва да търси вина извън себе си не е коректно.... това не било публична държавна. Сервитута на автомагистралата е публична държавна, безспорно е това.
Ст. комисар Красимир Шотаров, директор на „Оперативни дейности" при ГДПБЗН: Това е нормативна уредба, която регламентира всички инфраструктурни съоръжения покрай които трябва да има сервитутна зона и тя трябва да бъде чиста.

От екоинспекцията в Перник казаха, че тази година са извършили проверка и са издали предписание за разчистване на отпадъците от терена.

Кольо Илиев - собственник на фирмата за отпадъци: Когато се строи магистралата те бяха тук. Те бяха тук.

БНТ: Т.е. при заварено положение е построена магистралата?

Кольо Илиев - собственник на фирмата за отпадъци: Да.

БНТ: Някой не ви ли информира, че това не трябва да е така, че те трябва да бъдат преместени?

Кольо Илиев - собственник на фирмата за отпадъци: Не.

Замерванията на екоинспекцията в Перник са показали, че няма замърсяване на въздуха в региона.

Борисов: Виновните за пожара на "Струма" ще си понесат отговорността

Борисов: Виновните за пожара на "Струма" ще си понесат отговорността

Премиерът Бойко Борисов коментира обстановката след пожара в склада за вторични суровини под моста на магистрала "Струма" край Дупница. Борисов каза,...