НОВИНИ

Пътни такси за автомобилите в Гърция от юни

Желаещите да пътуват до Гърция от юни ще трябва да плащат такса за автомобилите от 2,40 до 8,40 евро. Това ще стане, след като бъдат пуснати в експлоатация пунктовете за пътни такси след граничния пункт Кулата - Промахон.

bnt avatar logo
от Катя Пеева
11:24, 30.05.2016
5886
Чете се за: 00:33 мин.
По света
пътни такси автомобилите гърция юни

Касите, които се намират само на 2 км от границата с България, ще заработят с решение на транспортния министър на Гърция Христос Спирдзис, което е било публикувано в Правителствения вестник на южната ни съседка.

Леките коли ще трябва да плащат 2,40 евро, мотоциклетите ще се таксуват с 1,70 евро, а тежкотоварните автомобили – от 6 до 8,40 евро. Таксите са същите като на останалите каси по магистралата "Егнатия" от Александруполис до Игуменица.

Удържането на таксите трябваше да започне, след като информацията беше публикувана в Държавен вестник на 25 май.

Това обаче е в противоречие с гласуван закон, че таксите се определят от изминатите километри, а не се удържат преди това. По принцип таксите трябва да плащат в Солун, но има каси и на Промахон. Магистралата от Промахон до Солун е изцяло реконструирана. Таксите на Промахон са идентични с тези по цялата магистрала "Егнатия одос".

Вече има и наредба за забрана на товарни автомобили и тирове да се движат по второстепенни пътища. Това означава, че всички автомобили трябва плащат за магистралата.

Поради липса на конкретна дата таксите може да бъдат въведени още на 1 юни.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завинаги на 20
Завинаги на 20
Екоигри и забавни уроци за деца в Сребърна
Екоигри и забавни уроци за деца в Сребърна