НОВИНИ

„Пътуване в миналото“: Хераклея Синтика постепенно разкрива красотата си

Площадът на античния град Хераклея Синтика до Петрич вече е очертан с реалните си размери. Той дава основание на археолозите да сравняват мащабите на града с тези на Филипопол - днешен Пловдив. Археологическите проучвания на града разкриват една почти хилядолетна история - близо 8 века, в които Хераклея Синтика е била оживен производствен и търговски център.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:38, 29.08.2017
11221
Чете се за: 01:27 мин.
Още

Хераклея Синтика постепенно разкрива мащабите и красотата си. Заедно с това, учените успяват да уловят и духа на града и хората които са живели в него.

Данните от георадара пък и разкопките до тук разкриват размерите на целия площад, който излиза, че е съизмерим с този на Филипопол (дн. Пловдив). Това означава, че Хераклея Синтика е била също толкова голям и значима като град, колкото е бил и Филипопол.

Площадът е очертан от гражданската базилика или съдебната палата на града и една дълга поредица от магазини, които археолозите разкриват в момента. Между магазините, обаче, попадат и на друго.

доц. д-р Людмил Вагалински, ръководител на археологическите разкопки: Едно от помещенията, които водим като цяло редица магазини т.е. търговия е най-вероятно светилище. Първо е оформено по различен начин - по-голямо е, с една дъга е, има една много хубава декоративна ниша и в средата му на място намираме постамент с най-вероятно жертвеници.
;

На площада учените откриват и тази база за статуя на уважаван благодетел на града. Името му е Сулпиций, както става ясно от надписа на колоната.

доц. д-р Людмил Вагалински, ръководител на археологическите разкопки: Пише „калос кай агатон“, т.е. въпросният Сулпиций е бил много красив и много добродетелен. Това е много стара формула, древна, която се използва в V - IV в. пр Xр. Просто след това става отживелица, не се използва, а те във II век сл. Xр я прилагат. Oпитват се да докажат, че те са най-древните наследници на древните македони, защото имат един дразнител във II век сл. Хр и това е Практикополис, който е основан от римляните чак във II век сл. Хр. като опозиция на стария Хераклея Синтика. Взимат част от територията на Хераклея и я дават на Практикополис, за да взимат данъци. И те започват да спорят. Има надписи за това, тогава тези от Хераклея почват да се връщат към миналото.

В другия край на площада стои солидна сграда с колони, чиято история най-вероятно няма да разберат. Всичките ѝ пластове са разорани при строежа на черния текезесарски път. Но другите сгради и къщи на града най-вероятно стоят непокътнати. И само чакат да разкажат и те своята история.


Подробен репортаж от последните разкрития в Хераклея Синтика можете да видите в "Денят започва"

;

Археолозите разкриват още три подобни светилища с олтарни ниши и с ясна поредност - по едно след всеки трети магазин.

доц. д-р Людмил Вагалински, ръководител на археологическите разкопки: Ама то може да е свързано с Хермес да кажем - все още не сме свързали следи с какво божество да го свържем.

Разрушителната сила на земетресението през IV век, което унищожава града, оставя на място много от оригиналния градеж на площада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водна криза в община Кочериново
Водна криза в община Кочериново
Стотици нарушения на работодателите в Благоевградска област през юли
Стотици нарушения на работодателите в Благоевградска област през юли