НОВИНИ

"Пътуване в миналото": Крепостта Хоталич край Севлиево

Археологията ни връща един голям град от средновековието на картата на историята. Крепостта Хоталич, над Севлиево, тъне векове в забрава без каквито и да било писмени сведения за града. А сега археологическите проучвания ни дават подробни сведения и за живота там. Каква е била модата в накитите и облеклото през 13 век и дори какви пътешествия са правили жителите на града? За това разказват Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков в поредицата "Пътуване в миналото".

Мария Чернева
от Мария Чернева
10:43, 18.08.2017
Чете се за: 05:57 мин.
Новини от миналото

Сега се определя като най-големият средновековен град след Плиска и Преслав. Но само допреди няколко десетилетия, никой не знаеше за съществуването му. Необяснимо, но споменът за Хоталич дори в преданията на местните е изчезнал.

Колкото и да е голям този град и крепост, колкото и да са далеч от времето, да речем, на безписмените траки, Хоталич съществува за нас и има своята история единствено и само благодарение на археологическите разкопки. Името присъства само в някои турски административни документи за платени данъци. Археологическите проучвания разкриват 90 каменни къщи и две църкви. И парадоксално, но сега за живота на хората разказват разкопките на некропола на Хоталич. Дори за модата на 13 век. Гробът на млада жена блеснал с множество накити.

Надежда Ботева - ръководител на археологическите разкопки: С хиляди хиляди мъниста от планински кристал, карнеол, стъкло.

Мария Чернева: Нали за християнските погребения беше характерно, че не са богати?
Надежда Ботева - ръководител на археологическите разкопки: В този смисъл сме късметлии, че самото село е било с висок статус. Значи да погребеш някого с разкошни наушници, знаете средновековието не е времето на златото и богатството, да го погребеш с огромни сребърни наушници с 10-12 хиляди мъниста, с всякакви цветове стъкло, с 6 гривни на ръцете - една от които стъклена, а другите бронзови, значи това не е случаен човек. Ето малка част от откритите мъниста. Така че бихме казали, че тази млада дама е погребана с церемониални дрехи, от които знаем модата на тогавашното време. Между другото, най-известната дама от средата на 13 век можем да кажем, че е Десислава от Боянската църква.

Въпреки високия статус на погребаните тук, по-добрия живот и грижи, майките и децата са били много уязвими и са си отивали рано.

Надежда Ботева - ръководител на археологическите разкопки: 80% от гробовете ни са с находки с т. нар. погребален инвентар, колкото и грубо да звучи. Но тази жена, въпреки специалното си местоположение, съвсем близо до църквата, е погребана без нищо. Само в нейните крака съвсем изтлели и лошо запазени бяха костите на бебенцето, на детето ѝ. За него също е била направена специална гробна яма. Обикновено децата се слагат високо горе на бедрата. Този е в краката и може да е починал малко по-късно.

Мария Чернева: Тоест може би са починали по различно време? Първо майката, може би при раждането.
Надежда Ботева - Да, да.

Още едно погребение на майка и дете. 30 процента от жените са умирали при раждането, а децата най-вече от инфекциозни заболявания.

Разкопките сега разкриват още една любопитна подробност. Поне един от жителите на Хоталич е бил голям пътешественик.

Надежда Ботева - ръководител на археологическите разкопки: Един жител на Хоталич е ходил още в средата на 13 век, втората му половина, до Рим - изключително сложно начинание, скъпо, пътуването трае с месец. Разбираме го от един медальон, евлогия, благословия, която той е носил на гърдите си.
Мария Чернева: Който се е раздавал при?
Надежда Ботева - ръководител на археологическите разкопки: Църквата Петър и Павел на Рим. Това са такива медальони и се зашиват за дрехата. Изключително малко медальони има намерени по света.

Хоталич сега привлякъл и интереса на архитекти, дошли да проучат стабилността на зидовете споени с глина за по-екологично строителство. Почти всички постройки тук са камък и глина и тяхната устойчивост личи дори при стени, изкривени от времето. В случая това е стената на помещение, което се оказало работилница за обработка и рязане на кост.

Надежда Ботева - ръководител на археологическите разкопки: Можем да говорим даже за специализацията на еленови рога. Еленовият рог в основата си е много дебел и плътен. По този начин трябва съвсем малко усилие това нещо да се изреже и да му се пробие една дупка и става прекрасен прешлен за вретено.
Мария Чернева: И сега животните... Заради едни прешлени, които могат да бъдат и керамични.
Надежда Ботева - ръководител на археологическите разкопки: След като си го изял вече животното защо да му хвърляш рогата.

Възникнал през 5 век като военно укрепление, развил се през 10-ти като укрепено селище, Хоталич не е бил просто една провинциална крепост, а град, който е имал интензивен стоков обмен и с Византия, и дори с Латинска империя. Множество съдби и българска история, грижливо опазена повече от 800 години от земята. История, която трудно вече може да се заличи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Към момента няма постъпила информация за пострадали българи в Барселона
МВнР: Към момента няма постъпила информация за пострадали българи в Барселона
Има трети задържан за атентата в Барселона
Има трети задържан за атентата в Барселона