НОВИНИ

Кой е приносителят на мощите на Св. Йоан на о-в Св. Иван и защо именно там ...

Откриването на мощите на Св. Йоан Кръстител в Созопол остави много въпроси, които днес намират добро обяснение. Археологическите проучвания на остров "Св. Иван" хвърлиха светлина върху личността на Тома - този, на когото е доверена важната задача да донесе мощите на Йоан Предтеча. Защо те са пренесени на този труднодостъпен остров и там е построен храм и манастир? Репортаж на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков от поредицата "Пътуване в миналото"

Мария Чернева
от Мария Чернева
09:57, 27.08.2017
9120
Чете се за: 01:07 мин.
Още

7 години след като бяха открити мощите на Св. Йоан тук, учените вече има малко повече информация за това, кой ги е донесъл.

На метър и половина от реликвария с мощите археолозите откриват надпис върху капака на кутийка от туфа - "Господи помагай на твоя раб Тома". И учените вярват, че Тома трябва да е приносителят на мощите от Севастия, днешен Израел.

Той е изключителна личност!
Енигмата - явно изключителна, щом като са му поверили ...
Те са му поверили защото той е имало чувство за историчност.

И сега археологът смята, че е открил гроба на загадъчния Тома. Гроб до основите на първата базилика може да е само на основателя на храма или основателите. Защото останките на гробницата са на двама мъже.

проф. Казимир Попконстантинов - ръководител на археологическите разкопки: Направихме изследвания в Оксфорд и се оказа, че единият, между 40-45-годишен, е бил погребан в края на IV или началото на V век. Предполагаме, че той е и основателят на манастира.
На едно от жилищата, свързано с игуменарницата, проследяваме дълбочината на основите и откриваме такива от по-ранния период. от IV-III век пр.Хр. Вероятно свързан с култа на почитаното божество Аполон.

На острова със сигурност е имало древногръцки храм, най-малкото защото откриват стена, която отделяла сакралната част. Раннохристиянската базилика също се оказва построена върху основите на монументална сграда от IV-III в. пр. Хр. Което обяснява защо островът е избран за строежа на този толкова важен манастир.

проф. Казимир Попконстантинов: Защото през този ранен период на разпространение на християнството, на изграждането на църкви и манастири, е било необходима силна личност, т.е. култ към светец, който да бъде контрапункт на езическо божество.

И затова е било толкова важно мощите му да бъдат положени в основите на този храм. Това обяснява и вековната устойчивост на манастира тук, славата му сред християнския свят, като място обитавано от патриарси и обител, от която тръгва духовното израстване на други двама патриарси.


Повече подробности за проучванията на остров Св. Иван можете да видите в сутрешният блок "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтираният за 1 милион лева градски стадион в Русе е пак за ремонт
Ремонтираният за 1 милион лева градски стадион в Русе е пак за ремонт
Творчески провокации чрез арт терапия
Творчески провокации чрез арт терапия