НОВИНИ

Разкриват селището на траките изградили храма на Старосел

Разкриха мястото на тракийското селище, чиито жители векове наред са изпълнявали ритуали в храма на Старосел и могилата Хоризонти. Археолозите установиха и хилядолетна традиция в култовите практики с разчистването на огромна църква, на мястото на тракийско селище. Репортажът е на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков от поредицата "Пътуване в миналото".

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Красимир Стоичков
19:25, 04.09.2016
25494
Чете се за: 03:05 мин.
Новини от миналото

Най-накрая го намериха. Мястото, което от векове живее в неписаната памет, от уста на уста. Църква, с основи положени върху вековни култови традиции

9 века след като траките са построили своя величествен култов храм, пак тук на това място местните са изградили тази представителна християнска базилика.

Доц. Иван Христов - ръководител на археологическите разкопки: В момента допроучваме нартекса, т.нар притвор на базиликата.

Цялата църква е била застлана с тези квадратни, добре изпечени тухли с размери 30 на 30

Църквата е трикорабна. Как разбираме това имаме широк централен кораб тази галерия и в страни имаме една редица, втораредица каменни бази десет общо на брой, върху които са стъпвали дървените греди, които са носили много тежък покрив, много тежка покривна конструкция. Това може да бъде илюстрирано със запазени сегменти от тези извити керемиди.

Най-добре е запазена абсидата, олтарната част на храма. Вероятно е била била постлана с мрамор и ограбена още в древността. Изненадващо, обаче, базиликата не е ориентиран на изток.

Доц. Иван Христов: Църквата е ориентирана североизток, югозапад. Не не са объркали. Това се случва на много места в ранно християнския свят. Тука като че ли са се съобразявали с изгрева на слънцето и то най-вероятно през пролетните месеци, където друга е оста на изгряване на слънцето.

Само в района на Старосел има четири раннохристиянски църкви. Тази, обаче, е най-представителна и маркира границите на голямо селище, чието начало се губи някъде в 4 век пр хр. Селище, което на този етап учените са очертали в рамките на 15 декара.

Доц. Иван Христов: В момента сме може би в най-южната част на селището, където върху съвременния път добре личат основите на една двуделна сграда.

Това са основите на сграда от късноантичната епоха, която е синхронна с църквата.

Най-ранните жители на това селище, са тези, които са участвали и в строежа на най-големия тракийски храм, този в четиньова могила,

Това са и същите хора, чиито наследници по-късно са построили и тази базилика. На мястото на друго езическо светилище.


Повече подробности за археологическите проучвания в Старосел можете да видите в "Денят започва" ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха път заради частна собственост
Затвориха път заради частна собственост
Борисов: Трябва да се ограничи приемът на икономически мигранти
Борисов: Трябва да се ограничи приемът на икономически мигранти