Днес се навършват 140 години от гръмването на първата пушка на Априлското въстание. 10 хиляди българи въстават срещу османците, но са обречени на гибел. Краят на въстанието е кървав, но отзвукът е голям. Светът е потресен - и вижда героизма и жертвоготовността на един балкански народ. Център на честванията тази вечер е Панагюрище, които БНТ ще покаже директно.

Пътуващото читалище "Бащино Огнище" в село Баня

Уважение заслужават българите, които разказват историята днес, за да се помни, и го правят безвъзмездно. По пътя на историческите разкази тръгна екипът ни - Милена Кирова и оператора Станислав Ангелов. Те обиколиха заедно с пътуващото читалище "Бащино Огнище" няколко градчета, за да стигнат до панагюрското село Баня - родното на заклинателя на Априлското въстание Поп Груйо Бански. Вижте тази впечатляваща история...

Наричат себе си луди глави - дали всичко, за да реализират родолюбивата идея за читалището. Та нали лудите глави повярвали в свободата. Обяснява на децата в автобуса...

Ивайло Шопски - Пътуващо читалище "Бащино огнище": Нашите въстаници, които са се борили за свободата на България - знаете ли как са изглеждали - ето тука можете да видите. Ето пистолет, какъвто са ползвали въстаниците. Можете да го пипнете да видите.

Духът на българите от онова време също пътува от град в град, от човек на човек.

Никол - 6 години: Герой означава да си смел. Да не се предаваш... И да се бориш.

И Васил Левски ни пази сега отгоре, допълни родолюбиво момче.

Върху карата крачат смело малките откриватели на българските исторически богатства.

За Априлското въстание чували ли сте?

Чували са. Но нека се пренесем на събранието на Оборище - там е пробуденият народ, ще се жертва за свободата.

Пламъкът и устремът на един народ, събрани в саможертвен подвиг, събуждат изконното чувство на почит и признателност. И днес - 140 години след гърмежа на топчето на свободата.