НОВИНИ

Пътуващото лятно кино с БНТ 1 затваря врати тази вечер

Петият юбилеен сезон на Пътуващото лятно кино с БНТ 1 завършва тази вечер. Националната кампания за възстановяване на летните кина в България вече гостува в 15 български града.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
10:16, 05.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
Още

Още за Пътуващото лятно кино вижте ТУК

;

Кино под звездите и край морето - ако искате да преживеете тази емоция, заповядайте тази вечер на закриването на петия сезон на Пътуващото лятно кино на БНТ в Созопол. Празниците на изксутвата "Аполония" отново приемат последната ни прожекция. Тази година завършваме кампанията с две прожекжии. Документалният филм "Мост към Кристо" на Евгения Атанасова ще предложи уникални кадри от културно събитие номер 1 в Европа - "Плаващите кейове" на Христо Явашев. След това зрителите ще видят най-новия игрален филм на Камен Калев "С лице надолу". Прожекцията е в яхт клуба на Созопол, както вианги входът е безплатен, а началото е в 20.30 часа.

Прожекцията довечера ще бъде 143-тата за Пътуващото лятно кино на БНТ. За 5 години показахме 40 български филма в цялата страна. И изминахме 30 000 километра, за да срещнем новото българско кино с над 80 000 зрители. А през това време бяха възстановени 15 летни кина в страната. Отвъд цифрите - каква е равносметката след 5 сезона на Лятното кино?

Севда Шишманова, директор Дирекция "Програма" на БНТ: Успяхме да направим една много важна платформа за рзпространение на най-новото българско кино, защото това, което продуцентите, режисьорите, актьорите създават, ако не стигне до зрителя, то всъщност остава в едно затворено пространство. И ако има нещо, което националната телевизия успя да направи в 5-те години, в които Пътуващото кино кръстосва цяла България, това е да направи най-големият киносалон под открито небе.

За разкош този път киносалонът ни е и край морето на Созопол. Именно тук са направени първите проби за проекта на Христо Явашев "Плаващите кейове". Закономерно, тук ще е и премиерата на документалната лента "Мост към Кристо" на Евгения Атанасова. Тя се посвети на "Плаващите кейове" и като журналист, и като доброволец в реализацията на проекта.

Евгения Атанасова, журналист БНТ: Много е трудно да се покаже нещо, което трябва да се преживее, защото това е наистина много триизмерно усещане, което можеше да се почувства на проекта на Кристо. Искам малко повече хората да разберат за него чрез този проект. Той е в центъра на филма, той говори за своята естетика, за своята работа с такава страст, че човек само като го види и му става ясно, че този творец наистина е много откровен, много вдъхновен.

Последната лента, която ще завъртим за този сезон на Лятното кино е най-новият игрален филм на режисьора Камен Калев "С лице надолу".

Камен Калев, режисьор: Аз много харесвам тази инициатива и мисля, че е много успешна като връзка с публиката, все по-малко хора като че ли отиват на кино иначе да гледат български филми.

Прожекциите ще са в яхт клуба на Созопол, както винаги входът е безплатен, а началото е в 20.30 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмица на православната книга във Варна
Седмица на православната книга във Варна
Голяма опасност от пожари за 9 области
Голяма опасност от пожари за 9 области