НОВИНИ

Пътувай умно: Как да планираме всяка екскурзия само с мобилния си телефон

Пътуването зад граница често носи различни главоболия, особено ако страната е непозната. В тези случаи телефонът ви може да бъде отличен помощник. Само с няколко приложения може сериозно да подобрите преживяването си.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
08:34, 10.12.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

ИНТЕРНЕТ

Ориентирането в града става още по-лесно, когато имате Интернет връзка. В Европейския съюз може да се възползвате максимално от падането на таксата за роуминг и да използвате мобилния си Интернет при почти същите условия, каквито и в България.

Ако все пак държите на безжичния интернет, съществува приложението Café Wifi, което ви показва кои заведения предлагат Wi-Fi.

РАЗХОДКА

Стигаме до разходката. Тя често създава най-много проблеми, особено ако имате три дни да разгледате град с големината на Лондон или Барселона. Много хора се обръщат към екскурзовод, но вече има и добра безплатна алтернатива.

Със смартфон може да планирате обиколката си съвсем сами. Просто направете списък със забележителностите, които искате да видите, и после ги маркирайте в картата на Гугъл на телефона си.

Програмата автоматично ще ви начертае маршрут, ще изчисли колко време ще отнеме обиколката и ще ви покаже информация за всеки обект - например описание, работни часове и цени за вход.

По този начин от една страна ще спестите пари, а от друга няма да ви се налага да разглеждате места, които не ви интересуват, само защото са включени в платена екскурзия.

ЗАВЕДЕНИЯ

И накрая - колко често ви се е случвало да седнете в първото заведение, на което попаднете, и да останете разочаровани?

Вместо да се мъчите, проверете предварително дали си струва да посетите дадено място.

Изтеглете приложение, с което потребители оценяват ресторанти, кафенета и други обекти. Предпочитани варианти са Foursquare и Yelp. С тях ще бъдете по-уверени, че ще си прекарате добре.

А ако например искате да разберете как изглежда заведението отвътре в натоварени часове, потърсете го в Instagram и разгледайте любителски снимки.

;

ПРЕДИ ДА ЗАМИНЕТЕ

Ако летите със самолет и търсите билет, използвайте комбинирана търсачка като Skyscanner, Google Flights и KAYAK. Така ще сравните цените на всички превозвачи и ще изберете най-удобния и достъпен полет.

Ако пък полетът ви закъснее или е отменен, обърнете се към компания, която ще уреди обезщетението ви срещу малка компенсация.

Що се отнася до отсядането, платформите за споделено настаняване често са най-добрата опция - за по-малко пари може да резервирате апартамент в удобна част на града и да се запознаете по-добре с местната култура. Airbnb и Couchsurfing са сред най-известните.

Има и недостатък обаче - резервацията ви може да бъде отменена в последния момент, така че избирайте внимателно и научете повече за домакина си.

ТРАНСПОРТ

Вече сте в града, обаче нямате представа как да се ориентирате в него.

Изтеглете си транспортно приложение като Citymapper и HERE WeGo - то изчислява времето и цената на пътуване и ви показва кой тип градски транспорт е най-подходящ. Това работи най-добре за големите населени места, а за по-малките може да използвате Google Maps.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страните от Арабската лига призоваха САЩ от решението си за Ерусалим
Страните от Арабската лига призоваха САЩ от решението си за Ерусалим
​Eдна година по-късно Хитрино се възстановява от трагедията
​Eдна година по-късно Хитрино се възстановява от трагедията