НОВИНИ

Пътят на Македония след референдума - анализ на доц.Наум Кайчев и д-р Боби Бобев

Успешен ли беше вчерашният референдум в Република Македония. От една страна, над 90% от гласуващите са одобрили смяната на името на страната, което ще ги заведе към НАТО и ЕС. От друга страна, гласуващите са само 36% - това показват данните до момента. Анализ по темата в сутрешния блок на БНТ на доц. Наум Кайчев, историк, диплом и бивш генерален консул в Битоля, Република Македония /2007 - 2010г./ и д-р Боби Бобев, историк, дипломат и бивш посланик на България в Албания и Косово.

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 01.10.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Още преди два месеца, когато се обяви този референдум , той беше обявен като незадължителен, като консултативен и наблюдателите без съмнение бяха сигурни, че този праг на гласуване от 50% ще бъде трудно да бъде постигнат, обясни в ефира на БНТ доц. Наум Кайчев.

доц. Наум Кайчев: Резултатите от вчерашния ден са едно своеобразно "реми" - от една страна, има внушителна бройка гласували - над 90% "за", а от друга страна, процентът на избирателна активност - близо 37% е под този законово изискуем праг, така че технически референдума няма юридически последствия, юридически е невалиден, неуспешен, но практически е своеобразно реми.


Според д-р Бобев предварително са се знаели две неща - едното е, че проблемът е в избирателната активност. Той обясни, че очаквания му са били за малко по-високи стойности.

Другото ясно предварително е, че който отиде да гласува, той ще гласува позитивно и затова са такива резултатите, допълни д-р Бобев.

д-р Боби Бобев: Резултатите са неприятни за управляващото мнозинство, за правителството на Зоран Заев.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двете Кореи започнаха да отстраняват мините в демилитаризираната зона
Двете Кореи започнаха да отстраняват мините в демилитаризираната зона
Жертвите на земетресението и вълната цунами в Индонезия са над 1200
Жертвите на земетресението и вълната цунами в Индонезия са над 1200