НОВИНИ

Пътят на портфейл на войник от Втората световна война

Как един портфейл на английски войник от Втората световна война попада в ръцете на две холандски момичета? Вижте интересната история на портфейла, който измина стотици километри, за да стигне до сина на собственика си.

bnt avatar logo
от Борис Бъчваров
08:39, 27.10.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Кенет Ашби губи портфейла си, по време на войната в Холандия, през 1945-та година. Портфейлът е купен по късно от холандеца Фриц Ван Хорн от възрастен мъж в град Хален. Оттогава реликвата стои в къщата на Ван Хорн. Внучките му Мирт и Джасмин го откриват при едно от редовните посещения при дядо си. Тримата решават да намерят някой от наследниците на британския войник. И успяват.

Мирт: Когато видяхме портфейла си казахме: Хайде да се опитаме да намерим нещо за него в интернет. Искаме да разберем чий портфейл е. В него намерихме Британски флаг, кърпичка и още неща. Имаше дори лапа от къртица. Преди време се е смятало, че лапата от къртица носи късмет и те предпазва от болести.

След близо 9 часа път, двете момичета и дядо им отиват на гости на сина на Кенет Ашби - Роби, който живее във Великобритания. Роби с изненада разбира за находката, а портфейлът е единственият спомен за баща му,

Роби: Той беше на 42, когато почина, а аз на 13. Нямахме възможност да поговорим. Това е голяма празнота в живота ми. Но този портфейл много помогна. Дава отговори на неща, които не съм знаел. Прекрасно е. Нямам нищо друго от него. Много съм благодарен, че момичетата имаха време да дойдат и да ми го дадат.

В портфейла е имало и други снимки на войници. Сега Роби ще се опита да продължи делото на холандските момичета и ще се опита да идентифицира мъжете от фотографиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланик Марин Райков: Няма пострадали българи при трусовете в Италия
Посланик Марин Райков: Няма пострадали българи при трусовете в Италия
Проф. Никола Владов: Профилактиката е основна при откриването на онкозаболявания
Проф. Никола Владов: Профилактиката е основна при откриването на онкозаболявания