НОВИНИ

„Публичният образ на Васил Левски“ - книга с различен акцент върху Апостола

Навършват се 145 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. Десетки изследвания са съсредоточени върху живота, дейността и идеологията на Дякона. Затова сега ще ви разкажем за една книга, която поставя по-различен акцент, а именно - върху публичния образ на Апостола на свободата.

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:26, 18.02.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Васил Левски остава най-големият герой за българите - това е оценката за Апостола в Българското национално съзнание, независимо от времето, поколенията и техните разбирания за света и живота. Причината:

доц. Ивайло Христов - автор на книгата „Публичният образ на Васил Левски“: Идеалът на Левски за независима свободна България е идеалът на българите в продължение вече на 14 века. В Левски се търси и образец на мъдрост, и образец на сила, и образец на далновидност.

Според доцент Ивайло Христов всяка генерация намира общ език благодарение на Апостола, той е обединителното ядро, връзката между поколенията. Левски олицетворява и съвременния политически лидер- такъв, какъвто трябва да бъде.

;
доц. Ивайло Христов - автор на книгата „Публичният образ на Васил Левски“: В момента има криза на лидерството въобще в цяла Европа, но чертите, които би трябвало да притежава един съвременен политически лидер ги носи именно Левски. Както казва той : ,,нашата работа байо, няма кой друг да я свърши“, тоест ние да престанем да хленчим и да се оплакваме от злощастната ни съдба.

Според доцент Христов основен остава и въпросът - защо след залавянето на Левски - не се правят сериозни опити за освобождаването му.

доц. Ивайло Христов - автор на книгата „Публичният образ на Васил Левски“: Може да търсим оправдание в това, че пътят по който минава минава през селища, където комитетите са разбити. Може да търсим оправдание затова, че все пак тогава нали средствата за комуникация е телеграфа, а пък телеграфа се владее от османските власти.

Дебатът за Левски е нестихващ. Започва още приживе, разгвъща се след Освобождението, развива се до днес, а със сигурност ще продължи и занапред - изграждайки с нови шрихи публичния образ на Апостола.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Неделя Сиропусна - денят за прошка преди Великия пост
Днес е Неделя Сиропусна - денят за прошка преди Великия пост
Русенци вече се преориентират към употребата на екологични горива за отопление
Русенци вече се преориентират към употребата на екологични горива за отопление