НОВИНИ

Пучдемон и министрите му не могат да напускат Белгия без съгласието на съдия

Карлес Пучдемон и четирима бивши министри от каталунското правителство бяха освободени условно тази нощ. Това реши белгийски съдия-следовател, след като вчера сутринта отстраненият каталунски премиер и министрите му сами се предадоха на полицията в Брюксел заради издадената срещу тях европейска заповед за арест.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:50, 06.11.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Бившият каталунски премиер Пучдемон и министрите му нямат право да напускат Белгия без съгласието на съдия-следовател, трябва да имат постоянен адрес на пребиваване в страната и да се явяват лично, всеки път, когато бъдат призовани от правосъдните органи. Това са условията за тяхното освобождаване.

Сега Съвещателният състав - първата инстанция на съда, трябва в 15-дневен срок да реши дали петимата каталунски политици да бъдат върнати на Испания. Ако решението не е в тяхна полза, Пучдемон и хората му имат две седмици да го обжалват. Ако жалбата им бъде отхвърлена, те могат да подадат нова и в Касационния съд на Белгия. Съдебната процедура ще отнеме поне два месеца.

Междувременно Испания реагира остро на изявленията на министъра на вътрешните работи Ян Ямбон, който вчера каза, че Мадрид е стигнал твърде далеч и призова европейските институции все пак да се намесят в конфликта. Евродепутат от Народната партия на премиера Рахой каза, че изявленията на Ямбон са "безотговорни и застрашават отношенията между двете страни".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Културни ценности,​ спасени от иманяри, показват в музея на Пазарджик
Културни ценности,​ спасени от иманяри, показват в музея на Пазарджик
Обжалват общинската наредба за пропускателния режим в Стария Пловдив
Обжалват общинската наредба за пропускателния режим в Стария Пловдив