Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон пристигна в датската столица, където днес следобед ще участва в Копенхагенския университет в колоквиум, посветен на Каталуния, предадоха световните агенции. Белгийски медии съобщиха по-рано днес, че Пучдемон е отпътувал от Брюксел за Дания с полет на "Райънер". На летището в Копенхаген Пучдемон не направи изявления пред медиите.

© снимки: БТА

Бившият каталунски лидер живее в изгнание в Брюксел от края на миналата година, след като испанското правителство го отстрани от власт заради неконституционния референдум за независимост на Каталуния. Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон през ноември. След месец Мадрид я оттегли заради опасения, че Брюксел ще върне Пучдемон, но ще ограничи престъпленията, за които той може да бъде съден в родината си, отбелязва Асошиейтед прес.

Испания разследва Пучдемон за бунт, подривна дейност и за финансови злоупотреби, свързани с едностранното обявяване на независимост на Каталуния от регионалния парламент на 27 октомври. Пучдемон е в Дания в момент, в който в Каталуния се водят преговори за избор на регионален лидер. Очаква се днес Роже Торен, избраният неотдавна председател на каталунския парламент, да обяви кандидат за премиер на Каталуния. След това в парламента ще има дебати по предложението, което се очаква да бъде гласувано от депутатите в края на месеца, отбелязва Франс прес.

​Пучдемон може да управлява​ Каталуния чрез новите технологии и от Брюксел

​Пучдемон може да управлява​ Каталуния чрез новите технологии и от Брюксел

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, избягал в Белгия, твърди, че с помощта на новите технологии може да управлява региона от Брюксел. Той каза...

Испанската прокуратура поиска от испанския Върховен съд да задейства отново европейската заповед за арест на Карлес Пучдемон, предадоха световните агенции. По-рано днес Пучдемон пристигна от Брюксел в Копенхаген за участие във форум, посветен на Каталуния.

Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон през ноември. След месец Мадрид я оттегли заради опасения, че Брюксел ще върне Пучдемон, но ще ограничи престъпленията, за които той може да бъде съден в родината си, отбелязва Асошиейтед прес.

Испания разследва Пучдемон за бунт, подривна дейност и за финансови злоупотреби, свързани с едностранното обявяване на независимост на Каталуния от регионалния парламент на 27 октомври.