НОВИНИ

Карлес Пучдемон напусна Белгия и пристигна в Дания (СНИМКИ)

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон пристигна в датската столица, където днес следобед ще участва в Копенхагенския университет в колоквиум, посветен на Каталуния, предадоха световните агенции. Белгийски медии съобщиха по-рано днес, че Пучдемон е отпътувал от Брюксел за Дания с полет на "Райънер". На летището в Копенхаген Пучдемон не направи изявления пред медиите.

bnt avatar logo
от БТА
10:47, 22.01.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
По света
карлес пучдемон напусна белгия пристигна дания снимки

Бившият каталунски лидер живее в изгнание в Брюксел от края на миналата година, след като испанското правителство го отстрани от власт заради неконституционния референдум за независимост на Каталуния. Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон през ноември. След месец Мадрид я оттегли заради опасения, че Брюксел ще върне Пучдемон, но ще ограничи престъпленията, за които той може да бъде съден в родината си, отбелязва Асошиейтед прес.

Испания разследва Пучдемон за бунт, подривна дейност и за финансови злоупотреби, свързани с едностранното обявяване на независимост на Каталуния от регионалния парламент на 27 октомври. Пучдемон е в Дания в момент, в който в Каталуния се водят преговори за избор на регионален лидер. Очаква се днес Роже Торен, избраният неотдавна председател на каталунския парламент, да обяви кандидат за премиер на Каталуния. След това в парламента ще има дебати по предложението, което се очаква да бъде гласувано от депутатите в края на месеца, отбелязва Франс прес.

;

Испанската прокуратура поиска от испанския Върховен съд да задейства отново европейската заповед за арест на Карлес Пучдемон, предадоха световните агенции. По-рано днес Пучдемон пристигна от Брюксел в Копенхаген за участие във форум, посветен на Каталуния.

Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон през ноември. След месец Мадрид я оттегли заради опасения, че Брюксел ще върне Пучдемон, но ще ограничи престъпленията, за които той може да бъде съден в родината си, отбелязва Асошиейтед прес.

Испания разследва Пучдемон за бунт, подривна дейност и за финансови злоупотреби, свързани с едностранното обявяване на независимост на Каталуния от регионалния парламент на 27 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Операция Маслинова клонка в Сирия
Операция "Маслинова клонка" в Сирия
Тунелът под Монблан е затворен заради силен снеговалеж
Тунелът под Монблан е затворен заради силен снеговалеж