НОВИНИ

Пучдемон поиска два месеца за преговори с Мадрид

Каталунският лидер Карлес Пучдемон не е изяснил дали е обявил независимост в речта си от миналата седмица, обяви испанското правителство. В писмо до официален Мадрид той предлага преговори през следващите два месеца. Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария сега постави нов краен срок за еднозначна позиция - 10:00 ч. в четвъртък. Тя поиска Барселона да оттегли декларацията си за независимост пред алтернативата Мадрид да поеме пряко управлението на автономната област.

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 16.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Мадрид "дълбоко съжалява", че каталунското правителство е решило да не отговори на искането на премиера Мариано Рахой за ясна позиция по решението си за независимост, обяви вицепремиерът Сорая Каенс де Сантамария. Тя добави, че подходът на испанския кабинет по уреждане на кризата в Каталуния има широка подкрепа в испанския парламент. Там е мястото за разговори, подчерта де Сантамария и окачестви призива на Пучдемон за преговори като "неубедителен". Не беше трудно да се отговори с "Да" или "Не" на зададения въпрос - дали е обявил независимост, изтъкна испанският вицепремиер.

Сорая Каенс де Сантамария - вицепремиер на Испания: Продължаването на тази несигурност и съзнателно объркване обслужва само тези, които искат да унищожат сплотеността между гражданите и да наложат радикален проект, който ще отслаби Каталуния.

Ако до четвъртък Мадрид не получи искания ясен отговор може да задейства член 155 от испанската Конституция. Това означава да уволни каталунското правителство, да поеме контрола над финансите и полицията в областта и да обяви предсрочни избори.

Сорая Каенс де Сантамария - вицепремиер на Испания: Господин Пучдемон има една възможност - да се коригира, да бъде ясен и да се върне към законността. Никой не му отказва диалог, но той трябва да се състои в рамките на закона, с максимална яснота и в парламента, където е представено обществото.

По-рано испанският министър на правосъдието Рафаел Катала определи отговора на Пучдемон като "невалиден". И според него писмото не изяснява каталунската позиция и не излага мерки по изпълнение на исканията на Мадрид. Дилемата пред Пучдемон е намеса на Мадрид при обявяване на независимост, а при обратния сценарий - загуба на подкрепа за неговото правителство на малцинството от крайнолявата каталунска партия "Кандидатура за народно единство".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук измамникът Спас Василев остава в ареста
Фейсбук измамникът Спас Василев остава в ареста
Ветроходци поздравиха БНТ2 за шестия рожден ден
Ветроходци поздравиха БНТ2 за шестия рожден ден