НОВИНИ

Пучдемон: Ситуацията ще е по-тежка, ако Мадрид отнеме автономията на Каталуния

Поставянето Каталуния под опеката на испанските централни власти "ще лиши каталунския народ от институциите му" и ще доведе до "още по-тежка ситуация", заяви каталунският лидер Карлес Пучдемон, цитиран от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
13:45, 26.10.2017
Чете се за: 00:24 мин.
По света
пучдемон ситуацията тежка мадрид отнеме автономията каталуния

Вместо да уреди това, което правителството на държавата нарича тежка извънредна ситуация, то ще предизвика още по-тежка извънредна ситуация, отнемайки политическата автономия на Каталуния, предупреждава Пучдемон в писмо от днес до испанския Сенат. В посланието той изразява мнение, че налагането на пряк правителствен контрол върху Каталуния е нарушение на испанската конституция.


Каталунският премиер Карлес Пучдемон ще излезе с официално изявление към 14:30 ч. бълг. време, ден преди испанският Сенат да гласува за замразяване на автономията в Каталуния. Извънредното изявление ще бъде направено на фона на силен натиск над Пучдемон, включително в собствената му консервативна индепендистка партия, да свика предсрочни избори. В. "Вангуардия" съобщи, че се обсъжда свикване на предсрочни регионални избори на 20 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК откри дарителска сметка за пострадалите от наводненията в Бургаско
БЧК откри дарителска сметка за пострадалите от наводненията в Бургаско
Правителството отпуска 1 млн. лв. на общините Бургас и Камено
Правителството отпуска 1 млн. лв. на общините Бургас и Камено