Сваленият каталунски лидер обяви, че ще участва на предсрочните парламентарни избори през декември. В интервю за белгийската телевизия той заяви, че е готов да сътрудничи на съдебните власти в Белгия. Вчера испански съд издаде заповед за задържането на Карлес Пучдемон и на четирима членове на неговото правителство, които се намират в Брюксел.

Предизборна кампания от чужбина. Пред белгийската телевизия RTF Карлес Пучдемон заяви, че иска да се кандидатира за изборите на 21 декември.

Карлес Пучдемон, отстранен премиер на Каталуния: Според мен кампания може да се води отвсякъде. Ние живеем в глобализация и искаме тези избори да се проведат по възможно най-нормалния начин.

От белгийската прокуратура потвърдиха, че са получили заповедта за арест, те имат 24 часа да я проучат. След това съдия трябва да реши дали да бъдат задържани издирваните каталунци. Те са обвинени в "бунт, метеж, злоупотреба с обществени средства и неподчинение на властта".

Ако бъде арестуван сваленият каталунски лидер, Брюксел трябва до 60 дни да го предаде на Мадрид. Белгийските власти могат да откажат екстрадиране, ако преценят, че ще бъдат нарушени човешките му права.

За поредна вечер стотици излязоха по улиците на Барселона, за да протестират срещу задържането на членове на сваленото каталунско правителството.

Срамно е хора с чест и достойнство да отиват в затвора, единствено защото са се борили за нашата земя.

Карлес Пучдемон заяви, че няма да се върне в Испания, докато не му бъде гарантиран честен процес.