Специална кампания в Световния ден без цигарен дим. Пушачи решиха да дарят парите за една кутия цигари за благотворителна кауза. Кампанията е американска и се провежда от 40 години насам, но в България тя става факт за първи път. В нея се включиха и работещите в Националната онкологична болница. Инициатор е Сдружение „България без дим“.

Повечето медици от Националната онкологична болница пушат, въпреки че всеки ден помагат на пациенти, пострадали от вредния навик.

проф. Георги Калайджиев, началник отделение по „Гръдна хирургия и онкология“ - УСБАЛО: Честотата на онкологични заболявания сред пушачи е по-голяма от тази при непушачи. Имам пушачески стаж с намерение да откажа този вреден навик.

За това вместо кутия цигари проф. Калайдиев дари парите за благотвоерителната кауза на болницата.

д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛО: Ние не очакваме да съберем някаква колосална сума пари. Не това е смисълът на инициативата. Инициативата е, вместо парите да отидат за нещо, което ще увреди здравето, да отидат за нещо, което ще го подобри.
Голяма част от моите приятели - бивши пушачи, са си осъществили мечти, като пътувания, или покупка на нещо голямо. С пари спестени от 1 година непушене.

С парите, дарени от лекарите, ще се закупят материали за арттерапия в новия център за подкрепа на пациенти, който се очаква да бъде открит след близо месец.

Отбелязваме Световния ден без цигари

Отбелязваме Световния ден без цигари

Днес отбелязваме Световния ден без цигари. Статистиката сочи, че всеки четвърти ученик у нас пуши. Близо 40 на сто от децата между 10 и 19 г. са прави...