Учени от университета на Мериленд в Балтимор установиха, че закоравелите пушачи под 50-годишна възраст са с увеличен риск от инсулт, съобщи Лента. При това вероятността от нарушено кръвообращение в мозъка нараства пропороционално на броя изпушени цигари.

Изследването обхванало 615 мъже на възраст между 15 и 49 години, които прекарали инсулт през последните 3 години. За сравнение били използвани 530 здрави мъже в същата възрастова група. Доброволците били разделени на няколко групи - пушачи, бивши пушачи и участници, които никога не са пушили. Било взето под внимание колко цигари са изпушвани дневно.

Оказало се, че за онези, които изпушват по-малко от 11 цигари дневно, рискът от инсулт е с 46 на сто по-голям, отколкото за участниците, които никога не са имали този вреден навик. Закоравелите пушачи, които ежедневно изпушват два и повече пакета цигари, са с 5 пъти по-голям риск от инсулт.

Рискът от инсулт е с 88 на сто по-голям за пушачите, отколкото за онези, които никога не са пушили. Резултатите от изследването са качени на сайта ЮрикАлърт.