НОВИНИ

​Пушачите са с увеличен риск от инсулт

Учени от университета на Мериленд в Балтимор установиха, че закоравелите пушачи под 50-годишна възраст са с увеличен риск от инсулт, съобщи Лента. При това вероятността от нарушено кръвообращение в мозъка нараства пропороционално на броя изпушени цигари.

bnt avatar logo
от БТА
10:35, 20.04.2018
Чете се за: 00:26 мин.
Още
​пушачите увеличен риск инсулт

Изследването обхванало 615 мъже на възраст между 15 и 49 години, които прекарали инсулт през последните 3 години. За сравнение били използвани 530 здрави мъже в същата възрастова група. Доброволците били разделени на няколко групи - пушачи, бивши пушачи и участници, които никога не са пушили. Било взето под внимание колко цигари са изпушвани дневно.

Оказало се, че за онези, които изпушват по-малко от 11 цигари дневно, рискът от инсулт е с 46 на сто по-голям, отколкото за участниците, които никога не са имали този вреден навик. Закоравелите пушачи, които ежедневно изпушват два и повече пакета цигари, са с 5 пъти по-голям риск от инсулт.

Рискът от инсулт е с 88 на сто по-голям за пушачите, отколкото за онези, които никога не са пушили. Резултатите от изследването са качени на сайта ЮрикАлърт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове на херцогиня Катрин се събират пред болницата, където се очаква да роди
Фенове на херцогиня Катрин се събират пред болницата, където се очаква да роди
ЕТА поиска прошка от жертвите си
ЕТА поиска прошка от жертвите си