НОВИНИ

Искат забрана на пушенето на наргиле от непълнолетни

Пушенето на наргиле да бъде забранено за лицата под 18 години. Това предлагат експерти от няколко министерства.

Мина Петрова
от Мина Петрова
15:54, 30.08.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Експертите са категорични, че пушенето на наргиле трябва да бъде напълно забранено за непълнолетните.

Светлана Йорданова, зам.-министър на здравеопазването: Пушенето е, по мнението на нашите експерти, в пъти по-вредно от пушенето на цигари, така че няма как да останем безучастни, че това се случва точно от непълнолетни лица.

Промените, които ще бъдат наложени са в три закона - за здравето, за тютюна и за данъците и акцизите

Светлана Йорданова, зам.-министър на здравеопазването: Ще бъдат обсъдени възможности за забрана на пушене на наргилета, растителни смеси от лица под 18-годишна възраст. Това е една от възможностите. Като разбира се ще вземем предвид становища на други компетентни органи и неправителствени организации, както и мнения на родители, които са пряко потърпевши от тази дейност.

Напоследък пушенето на наргиле се е превърнало в своеобразна мода сред тинейджърите.Темата стана актуална след убийството на 11-годишната Никол. До края на септември в училищата ще бъдат организирани беседи, чиято цел е да се разяснят на децата и родителите им вредите от наргилето.

Д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: Аз не бих позволил на моята дъщеря, която е на 10 години, да пуши наргиле с каквото и да е съдържание на това мястото за пушене. Независимо какво пушат тези деца, те дишат дим. Ако от мен зависи, то добре, че може би не зависи от мен, бих го забранил в секундата. Особено, особено за деца.
Светлана Йорданова, зам.-министър на здравеопазването: Самият процес на изгарянето, катраните, които се приемат при изгарянето, независимо на какво, дали това са сушени ябълки, плодове, билки и т.н., то е канцерогенно, и на практика вреди сто пъти повече от изпушването на една цигара.

Очаква се до месец работната група да е готова с предложенията си за законодателни промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„SUMMERTIME” в летния театър на Русе
„SUMMERTIME” в летния театър на Русе
Пхенян: Тестът на ракетата е само началото на военни операции в Тихия океан
Пхенян: Тестът на ракетата е само началото на военни операции в Тихия океан