Повече от три месеца след като беше арестуван, бившият шеф на автомобилния гигант Нисан ще бъде освободен под гаранция. Карлос Гон ще излезе на свобода срещу 9 млн. долара. Той е обвинен в злоупотреба с доверие и финансови измами. Според Гон обаче, той е бил неправомерно задържан, без да има доказателства за вината му.

107 дни след ареста на бившия шеф на Нисан - Карлос Гон, съдът в Токио неочаквано взе решение да го освободи. 64-годишният бразилец беше задържан през ноември по обвинения за финансови престъпления и злоупотреба с доверие, за които законът предвижда до 10 години затвор. Случаят привлече още повече внимание, след като задържането продължи по-дълго от обичайното, без да е започнал съдебен процес.

Дълго време не му беше разрешено и излизането под гаранция. Докато не смени адвоката си. Джуничиро Хиронака по прякор Бръснача - адвокат на звездите, прочут с това, че почти никога не губи дела.

Джуничиро Хиронака, адвокат на Карлос Гон: Няма вероятност клиентът ми да се укрие, нито да извърши ново престъпление.

Бившият шеф на Нисан твърди, че е невинен по всички обвинения. Казва и че е жертва на заговор на други мениджъри в автомобилния гигант, които целят да попречат на идеята му за по-тясно сътрудничество между японската компания и френската Рено.

Kарлос Гон е считан за една от най-влиятелните личности в автомобилния сектор. Той стои зад обединяването на Рено, Нисан и Мицубиши, което спаси по-голямата японска компания от фалит.