НОВИНИ

Демонстрация на живо: Новият електробус в София

До дни по улиците на София започва да се движи експериментално най-новият електробус у нас. Той ще изпълнява маршрут по линия 84. Машината е предоставена безвъзмездно от производителя за тестовия период, който ще продължи до 30 май тази година.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
10:13, 15.01.2017 (извънредно)
7492
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

До преди няколко дни този електробус се движел по улиците на Париж. Местната управа си платила, за да го тества. У нас идва безплатно, но само да месец май. Ако управата на София прецени, може и да го задържи. Цената му е малко над два пъти по-висока от тази на дизелов автобус със същите параметри. Според производителя обаче, инвестицията бързо се възвръща. Новият електробус, който тръгва по софийските улици харчи само около 20 лева за 100 км. пробег. Модерното возило се зарежда за около 8 часа. След това може да измине пробег от около 300 км. В гаража вече е монтирана и електрическа станция.

Георги Мануилов, шофьор в Столичен автотранспорт ЕАД - Най-големият плюс на тази система е, че отоплението или охлажданото започва веднага след запалването на автобуса. Не се изчаква подгряване.
;

В него има и рампа за инвалиди, тапицирани седалки с подлакътници, две седалки за хора с увреждания и противоплъзгащо се покритие на пода. До дни столичани ще се възползват от новата придобивка. Сега тя "живее" до ТЕЦ София. Един от сериозните замърсители на въздуха в града. Столицата ни е първенец в негативната класация за най-замърсен въздух в Европа. Причина за замърсяването най-вече на старите превозни средства в града. Бус като този би спомогнал за разрешаването на проблема.

;

Само за две години средната възраст на автобусите в града спаднала от 19 на 12 години.

Слав Монов, директор на Столичен автотранспорт ЕАД - По програмата за обновление на градския транспорт има заложено закупуване на 20 електрически автобуса и 20 хибридни. До 2018-а има реален шанс, да не кажа 100 процента София да притежава такива автобуси.

Следващата голяма спирка на електробуса е Черноморието. От курорта "Албена" вече закупиха возилото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей ще обяви, че Брекзитът включва напускане на Единния пазар на ЕС
Тереза Мей ще обяви, че Брекзитът включва напускане на Единния пазар на ЕС
Москов: Аз искам дясно-центристко мнозинство да продължи да управлява България
Москов: Аз искам дясно-центристко мнозинство да продължи да управлява България