НОВИНИ

Съдът пусна под домашен арест Десислава Иванчева

Тримата обвиняеми по делото "Иванчева" могат да посрещнат празниците у дома. Днес Специализираният наказателен съд за трети път пусна под домашен арест отстранения кмет на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова, както и обвинения като посредник Петко Дюлгеров. Този път изпълнението на решението се отлага с три дни, а прокуратурата има седмица, за да протестира.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
15:30, 19.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Мотивите, с които Специализираният съд пусна под домашен арест тримата обвиняеми са описани в 40 страници, но още не са публикувани. Това е трети опит на Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова да излязат на свобода. Последният път от прокуратурата протестираха светкавично освобождаването им и Апелативният съд ги остави в ареста.

Илиян Рангелов, прокурор: Имаме мотиви, ще ги прочетем и ще преценим как да реагираме. Продължават да са налице опасностите да извършат престъпление и да се укрият.
Емануил Йорданов, адвокат: Наближават едни от най-светлите християнски празници крайно време е някои хора да проявят човещина, ако не могат... да правят каквото знаят.

След като съдът обяви решението си адвокатите заявиха, че в понеделник Биляна Петрова е показала в залата следи от насилие. Според адвокат Ирен Савова върху Петрова е оказван натиск, включително и от служител на антикорупционната комисия, да даде свидетелски показания, с които да твърди, че Иванчева е искала подкуп.

Ирен Савова, адвокат: Казвали са ѝ, че като отиде в Сливен ще излезе оттам само като труп. В Сливен са ѝ се случили доста неща, които са с трайни следи до момента. Като например следи от насилие по ръцете, по краката.

Тримата обвиняеми най-вероятно ще излязат от ареста в събота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минималната работна заплата става 560 лв. от 1 януари
Минималната работна заплата става 560 лв. от 1 януари
ЕК обяви плановете си за Брекзит без сделка
ЕК обяви плановете си за Брекзит без сделка