Ремонтите по магистрала "Струма" приключват предсрочно. Фирмата, която укрепва повредения мост след пожара през лятото край Дупница, обещава да приключи работата си месец по-рано от предвиденото и за студентския празник - 8 декември, движението по магистралата да бъде възстановено.

Каква е ситуацията днес и как изглежда сметището, което горя под моста - вижте повече подробности в прякото включване на Десислава Малинова.

До предсрочното пускане на движението по магистралата в района на опожарения мост, което се очаква да се случи до началото на декември, движението остава ограничено и само в едното платно.

Посоката на движение зависи от трафика - в петък има две ленти за движение за леките автомобили в посока Кулата, една за София. В неделя, когато трафикът за столицата е по-интензивен, има две ленти за София и една за Кулата.

Има поставени допълнителни знаци и табели, но остава апелът към шофьорите - да карат с повишено внимание в този участък от АМ "Струма".

Боклуци все още има, като те са в непосредствена близост до моста. Обхватът на Агенция "Пътна инфраструктура" включва мястото под моста и още 2,5 м встрани. Складираните вторични суровини, попадащи в терена на Агенцията са изчистени.

Трети месец движението по магистрала "Струма" край Дупница е затруднено, след като на 16 август пожар повреди конструкцията на моста и двете платна в посока Кулата бяха затворени. Ремонтът започна в края на октомври, а повечето от повредените носещи колони на съоръжението вече са готови.

Инж. Момчил Алексиев, зам.-изпълнителен директор на фирмата-изпълнител: Всяка колона е увредена в различна степен и съответно са взети различни мерки. На някои се налага само туркретиране на бетоново покритие, на други, както тази, която в момента е подпряна със скелето, се налага нов бетонов кожух и възстановяване на сечението на носещите елементи.

Крайният срок за приключване на ремонта е 4 януари, но от фирмата-изпълнител обещават да приключат дейностите още в началото на декември.

Инж. Момчил Алексиев, зам.-изпълнителен директор на фирмата-изпълнител: Правим всичко възможно, да е възможно най-кратко спирането на движението, защото движението е много интензивно по магистралата и стават големи опашки.

Прогнозната стойност на проекта е един милион и осемстотин хиляди лева. От Пътната агенция ще търсят тези средства от собственика на депото за вторични суровини по съдебен път. А тази сутрин екипът ни отново видя тонове отпадъци в близост до моста на магистралата.

Инж. Юлияна Божилова, директор на ОПУ-Кюстендил: Периодично продължаваме проверки и констативни протоколи за почистване на пространството, което до е съоръжението. Наистина не са на наши терени, но редно е и трябва в най-кратки срокове да бъдат премахнати.

Ремонтът при 46-ти км на автомагистралата приключва две седмици по-рано и в неделя движението в посока Кулата ще бъде възстановено.

7000 куб. метра отпадъци остават непочистени до моста на "Струма"

7000 куб. метра отпадъци остават непочистени до моста на "Струма"

Кой ще разчисти терена около моста на магистрала "Струма", който беше сериозно увреден след пожара. По думите на заместник регионалния министър Никола...