Първият участък от третия лъч на метрото ще тръгне през септември 2019-а година. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев и министрите Нено Димов и Ивайло Московски провери изграждането на бъдещата спирка до Александровска болница.

София

Осем от общо 12-те станции на третата линия на подземната железница са готови на 56 процента.

Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен": "Ще бъдат три етапа на пускане. Започна на три отделни участъка, започна строителство. Следващата година през септември ще бъде пуснат първия участък. Края на годината вторият етап."

Предвижда се тогава, но не по-късно от януари 2020-а, да бъде пуснат и третият етап, който включва отсечката до "Овча купел". Очаква се тази година да пристигнат и първите 5 влака от общо 20, които ще се движат по третата линия.

Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен": "Влакът е с опция да се движи без машинист, но ние ще го пуснем първо с машинист, както направиха на четвъртата линия на унгарското метро."

На станциите машинистът ще затваря вратите, когато всички пътници се качат, а в екстремна ситуация ще може да поеме ръчното управление на машината. Стана ясно още, че пероните ще бъдат отделени със стъклени прегради, за да се гарантира сигурността на пътниците.

Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен": "Когато спре влака, самият влак отваря освен собствените си врати и вратите на пероните, за да могат да се качат пътниците. След това той затваря външните врати на пероните и своите и тогава потегля."

Прекачването на третата линия ще става на две метростанции - НДК и "Орлов мост". С пускането на новата отсечка, метрото ще превозва по 500 000 души дневно и ще спестява по 90 000 тона вредни емисии годишно, с което се очертава като най-екологичния вид транспорт в града. Очаква се също така тази есен да бъде възстановено нормалното движение по булевард "Пенчо Славейков" и улица "Георги Софийски".