Един от задържаните надзиратели от Варненския затвор остава в ареста, другите двама са пуснати под домашен арест. Тримата бяха арестувани защото съдействали на затворник да излиза неправомерно от общежитието на варненския затвор. Случаят беше гледан от окръжния съд във Варна.

Варна

Окръжният съд във Варна остави в ареста единия от надзирателите, съдействали на затворник да напуска неправомерно общежитието на варненския затвор. Николай Тонев е член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите и с 18 години стаж в системата на МВР. Останалите двама надзиратели - Милен Добрев и Стоян Петров получиха по-леката мярка за неотклонение „домашен арест".

На заседанието за мярката на Николай Тонев съдът прие за основателно твърдението, че престъплението е с висока обществена опасност.

Иван Томов, адвокат: Касае се за обвинение за престъпление по служба, което е леко престъпление с лишаване от свобода до 5 години или пробация наказание.

Като мотиви за решението си съдът посочи, че има достатъчно свидетелски показания и записи, които доказват деянието, че той останалите му двама колеги са пускали 7 пъти извън затвора лишеният от свобода Искрен Маринов. Вторият от задържаните надзиратели във Варненския затвор Милен Добрев беше пуснат под домашен арест.

Бранимир Балачев, адвокат: „Ще решаваме дали няма да обжалваме мерките, защото за мен няма престъпление. Има нарушение, но няма престъпление. Той не е човекът, който може да освобождава, както от общежитието, така и от затвора. Той няма такива задължения."

Третият надзирател - Стоян Петров, също беше пуснат под домашен арест. Съдът сметна, че няма опасност той да се укрие.