НОВИНИ

Пуснаха под парична гаранция момичето, убило мъж при самозащита

18-годишната ученичка от Стара Загора, която уби при самозащита възрастен мъж, днес бе пусната под парична гаранция. Стотици граждани на града, приятели и близки на момичето протестираха днес пред съдебната палата в града, като поискаха незабавна свобода за Мария Гиздева. Започна и подписка до главния прокурор, че Мария не е престъпник, а жертва.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
17:21, 29.07.2016
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Рано тази сутрин пред съда в Стара Загора започнаха да идват граждани, които със снимки с лика на Мария настояха тя незабавно да бъде освободена, защото според тях не трябва да е ареста. Те се организираха в социалните мрежи веднага след като стана ясно, че ученичката от Търговската гимназия е задържана под стража заради това, че на 25 юли е убила криминално проявения Богдан Динев.

Както стана ясно момичето е примамено от него в дома му, задържана там против волята й и насилена. За да се спаси момичето го е наръгало с нож и той е починал от кръвозагуба. Протестиращите са категорични, че жертвата е тя, а не Динев.

Нели Калчева: Това е класически случай на пълна самозащита при неизбежна опасност. Защо обществото допусна този рецидивист да бъде по улиците? Неговото място е в затвора доживотно.

Мария проведе съдебната реформа на България. Ако в тази държава имаше правосъдие това убийство нямаше да бъде факт и това момиче нямаше да бъде жертва. Това момиче с това деяние овъзмезди десетките жертви на този изрод.

На протеста дойдоха и родителите на Мария. Те казаха, че тя е много добро и уравновесено дете и не могат да си обяснят какво се е случило. Именно първо с тях споделила какво се е случило - разказва майка й.

Пенка Динева: Сподели ми. Не искаше да викаме полиция, защото я беше страх. Дойде цялата окървавена, каза, че са я изнасилили, да не викам полиция, че кръвта не е нейна, че с нея не се е случило, че за да избяга го е резнала с нож, който я е гонил.

Протестиращите останаха пред сградата на съда в продължение на часове докато стана ясно ,че Мария е освободена.

Валентин Димитров - адвокат на Мария: Гаранция - парична гаранция от 500 лева, с прокурорско постановление е освободена. - Родителите имат ли пари за гаранция? - И да нямат аз ще я осигуря!

Ученичката е и с променено обвинение - от умишлено убийство, което ѝ бе наложено първоначално на умишлено нанасяне на средна телесна повреда, от която е настъпила по непредпазливост смъртта на пострадалия. Вече са готови и съдебно медицинските експертизи на убития и Мария - съобщиха от прокуратурата.

Нейка Тенева - говорител ОП Стара Загора: Към настоящия момент не са налице безспорни доказателства за осъществено престъпление, а именно изнасилване спрямо нея. Продължава работата, продължават да се извършват действия по разследването с цел доказване на твърденията, че е била изнасилена.

В момента 18-годишната ученичка е в тежко психично състояние и с нея работи психолог. За извършеното престъпление Законът предвижда от 2 до 8 години затвор. Под ръководството на Окръжна прокуратура - Стара Загора продължават активни действия по разследването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колекционер на 63 години събира народни носии
Колекционер на 63 години събира народни носии
Борисов пише на петима премиери да подкрепят Бокова
Борисов пише на петима премиери да подкрепят Бокова