НОВИНИ

Пуснаха председателката на каталунския парламент срещу парична гаранция

Върховният съд на Испания реши председателката на каталунския парламент Карме Форкадел да бъде пусната под гаранция от 150 000 евро. Срещу нея се води разследване за ролята ѝ в обявяването на независимостта на областта.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:01, 10.11.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света
пуснаха председателката каталунския парламент парична гаранция

58-годишната Карме Форкадел остава в ареста, докато не бъде платена гаранция от 150 000 евро. Други четирима каталунски депутати, които сами се явиха в съда, след като им бе изпратена призовка, трябва да платят по 25 000 евро, ако искат да бъдат освободени. Пети депутат ще бъде освободен без парична гаранция, но при определени условия. Това определи Върховният съд на Испания.

Всички те са обвинени в противодържавна дейност, бунт и злоупотреба с държавни средства. Те вече дадоха показания пред съда. Карме Форкадел, която доскоро оглавяваше каталунския парламент, е обявила, че декларацията за независимост от 27 октомври не е била законово обвързваща като документ.

Престъпленията, по които са разследвани каталунските депутати, са наказуеми според испанските закони с до 30 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвят нова трилогия на Междузвездни войни
Подготвят нова трилогия на "Междузвездни войни"
Пет са жертвите след рухването на блок в Ижевск
Пет са жертвите след рухването на блок в Ижевск