НОВИНИ

Пуснаха предсрочно движението в тунел "Ечемишка"

След като 8 дни остана затворен, минути след 15 ч. движението през тунела "Ечемишка" беше възстановено. За пет дни беше свалено старото осветление и беше монтирано ново. На инспекция в тунела служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че за 5 дни е свършена повече работа, отколкото за 5 години. Още от сутринта шофьори нарушители преминаха през тунела заради огромно задръстване на пътя Ботевград-София, където аварира ТИР.

Александър Марков
от Александър Марков
18:26, 13.02.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Най-простото обяснение е - с денонощна работа. Пет дни се работи на 24-часов режим. Разбира се, трябва да кажем, че осветлението по протежението на другите тунели по "Хемус" не беше сменено, но явно това ще стане при бъдещите ремонти на съоръженията.

Факт е, че това осветление е безопасно, става въпрос за леки лед осветителни тела, които са закрепени директно за стоманобетона, по стените на тунела, осигуряват добра осветеност и към момента няма проблеми.

За съжаление не стана ясно колко струва точно новото осветление. Инспектирайки съоръжението, премиерът Огнян Герджиков заяви, че наистина в рамките на тези 5 дни е свършена доста работа и благодари на строителите. Той пое личен ангажимент да се възстанови движението на 13-ти, днес.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: За 5 дена се свърши повече работа, отколкото за 5 години и аз искам специално да благодаря първо на министър Попниколов за това, че съумя да организира за изключително кратко време този ремонт, абсолютно необходим и задължителен, тъй като, ако не беше направен за това кратко време, много дълго щеше Северна България да бъде практически почти затворена.

С отварянето на тунела всички шофьори спестяват доста минути в заобикаляне.

АПИ положи немалко усилия, за да осигури нормални алтернативни пътища за движение - основния през Ботевград. Този път обаче пое доста трафик през последните дни. Тази сутрин ТИР аварира на обходния път и създаде тапа в района.

В понеделник сутрин шофьорите за София бяха принудени да изчакват и да обръщат. Някои от тях пробваха късмета си през все още неотворения тунел, имаше доста нарушители, които успяха да преминат въпреки забраната. Други обаче нямаха този късмет.

;

Очакваха се днес тези резултати, но не бяха съобщени. Регионалният министър Спас Попниколов съобщи, че някои от тунелите в страната са в критично състояние, но тепърва предстои да се изготви анализ на риска.

Спас Попниколов, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството: Да, има тунели в критично състояние.

БНТ: Колко са те?

Спас Попниколов, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството: Не мога да Ви кажа, част от тях са в критично състояние. Възложил съм анализ на риска и да бъдат предложени краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяването им и ползването им при нормални експлоатационни условия. По магистралите тунелите по принцип са ново строителство, така че би трябвало те да не са в частта критична.

На 15 февруари в крайна сметка ще разберем кои са тези тунели в критично състояние, ще се ремонтират ли и как.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внимание! Ало измамници се представят за полицаи
Внимание! "Ало" измамници се представят за полицаи
Незаконната сеч в Западен парк продължава
Незаконната сеч в Западен парк продължава