Мексиканските власти пуснаха на свобода задържания за кратко син на наркобарона Хоакин Гусман - Ел Чапо - Овидио Гусман. Основният мотив - да се спасят човешки животи и да се възстанови спокойствието в столицата на щата Синалоа.

Улиците на мексиканския град Кулиакан, щата Синало заприличаха на кадри от екшън филм. Престрелки, вой на сирени, преобърнати и запалени автомобили - резултата от сблъсъци между полицията и наркокартела, носещ името Синалоа. Причината - при рутинна проверка полицията се натъква на Овидио Гусман - син на наркобарона Хоакин Гусман - Ел Чапо.

Алфонсо Дурасо, министър по сигурността: По време на рутинна проверка полицейски патрул е атакуван в квартал в Кулиакан, Синалоа. Полицията отвръща и нахлува в частен дом, където открива четирима души. Единият от тях е идентифициран като Овидо Гузман Лопес. Домът е обкръжен от няколко въоръжени групи, чиято численост надвишава тази на органите на реда.

След няколкочасова обсада на дома, както и след размириците по улиците на Кулиакан, властите решават да освободят Овидио Гусман, за да гарантират спокойствието и сигурността на жителите на Кулиакана. Президентът Андрес Обрадор свиква спешна среща след случая. Ел Чапо е смятан за най-могъщия наркотрафикант в световен мащаб, управлявал картела "Синалоа" с години. През юли беше осъден на доживотен затвор. Предполага се, че сега синът му Овидио Гусман ръководи част от картела.