НОВИНИ

Пуснаха на свобода спасените от измръзване щъркели

На свобода бяха пуснати бедстващите щъркели, приютени от кметската администрация в Дулово. Преди това им бяха поставени пръстени, за да се изучава миграцията и поведението на птиците. Маркирани бяха 77 щъркела в района. Експерти от екоинспекцията в Русе обходиха всички населени места, където граждани бяха проявили добрина и дали подслон на бедстващите прелетни птици.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
16:45, 26.03.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Пръстените на щъркелите бяха поставени от експерти от екоинспекцията в Русе, преди да бъдат пуснати на свобода, за да продължат пътя си.

Момчил Петров, РИОСВ - Русе: Пръстените са един много стар начин за проследяване миграцията на птиците - пътищата, по които те се движат в различни посоки, от местата за размножаване към местата за презимуване и съответно обратно. В нашите пръстени има информация БАН-София - България и номера на пръстена, в тези пръстени, които сега поставихме.


;

Сред освободените щъркели имаше и птица с маркировка от Германия. Разпознаването на маркирания щъркел е било извършено от ветеринарите на сдружение „Зелени Балкани". Те са направили и връзката с неправителствена организация там, която е поставила пръстена.

Ина Малчева: От Германия казаха, че е техен щъркелът, че другият е в гнездото и чака своя партньор.... те си го познаха по маркировката.

Щъркелите бяха прибрани на топло миналата седмица, след падналия леден дъжд, което им създаде проблеми да оцелеят. Днес птиците бяха в отлично състояние, благодарение на грижите, положени за тях.

Д-р Юксел Ахмед, кмет на Община Дулово: Нормална една човешка реакция да се помогне на слабия в беда. Искам да благодаря и на служителите ми, които идваха и в почивните дни по два пъти на ден да зареждат храна
Момчил Петров, РИОСВ - Русе: Няма такива, които да са наранени, които да показват признаци на някакви заболявания.

Само един щъркел е със счупен крак и той бе изпратен в спасителния център в Стара Загора, където да му бъде оказана медицинска помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов и Туск обсъдиха очакванията от лидерската среща ЕС-Турция​
Борисов и Туск обсъдиха очакванията от лидерската среща ЕС-Турция​
Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха организирана престъпна група за имотни измами
Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха организирана престъпна група за имотни измами