НОВИНИ

Пуснаха участък 2 от западната дъга на Околовръстния път в София

Западната дъга на Софийския околовръстен път от днес е отворена за движение. Лентата на новия участък прерязаха премиерът Бойко Борисов, министри, столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефът на АПИ Лазар Лазаров. Западната дъга е продължение на магистрала „Люлин". Очакванията са новата отсечка да намали задръстванията.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:34, 13.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

5 километра и половина нов път, който ще улесни трафика в столицата и ще остави в миналото задръстванията в участъка на Ломско шосе.

С този участък е завършен окончателно пъзелът с разширяването на софийския околовръстен път. И реално се затваря цялото му трасе - от северната, западната и източната част.

Лазар Лазаров - председател на УС на АПИ: По този начин 3-те магистрали, които влизат в София - Тракия, Хемус и Люлин, и оттам нататък Струма, реално ще бъдат вече с автомагистрален профил, придвижването през тях ще става много бързо.

Премиерът Борисов заяви, че преди 2 години това е бил абсолютно провален проект, който днес е реализиран благодарение на усилията на правителството.

Бойко Борисов, министър-председател: От Благоевград до Бургас караш само по магистрала. Това е, което сме направили ние. Затова мъката им е голяма, чудят се какво да измислят. Думите ми ще отлетят, направеното от нас ще остане за десетилетия. Защото хората, които живеем в тази част на София от Костинброд до Нови Искър с часове по дупките на старото околовръстно сме карали години. И моля да не крадат тези хубави оградки, които сме сложили щото са направени някой да не падне оттатък на магистралата.

Малък като километри, но сложен и важен е новият пътен участък, посочи строителният министър Лиляна Павлова.

Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Над 20 хиляди превозни средства на денонощие минават през това натоварено трасе. Изключително важно е да извадим тези превозни средства от града, да облекчим трафика от града и в същия момент да дадем възможност на всички населени места по трасето да пътуват бързо, безаварийно, безконфликтно и безпроблемно.
Йорданка Фандъкова - кмет на София: За последните 10 години са изградени заедно със северната скоростна тангента близо 35 километра първокласни обходни маршрути.

Откритият днес участък е на стойност над 101 милиона лева и завършен предсрочно в навечерието на първия учебен ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови изисквания за съхранение на училищните архиви
Нови изисквания за съхранение на училищните архиви
Турция е поискала официално Голен поне  да бъде арестуван
Турция е поискала официално Голен поне да бъде арестуван