НОВИНИ

Пуснаха за движение пътната връзка от бул. "Брюксел" до летище София

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова откриха тази сутрин новопостроената пътна връзка от бул. "Брюксел" до летище София.

bnt avatar logo
от БНТ
10:55, 09.01.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Проектът е с обхват от бул. "Брюксел" до ул. "Мими Балканска" и е на обща стойност 13,7 млн. лева с ДДС, като финансирането е осигурено от бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, информира министър Ивайло Московски.

От днес трасето ще бъде отворено за движение, с което ще се съкрати и пътят до Терминал 2 на летището. Проектът е стартирал 2004 г., заварихме го в състояние, което по никакъв начин не позволяваше той да бъде продължен, но съвместно със Столична община намерихме такъв вариант, коментира Московски. Той припомни, че дълго време обектът е бил консервиран, докато се намери финансиране и се рестартира. По-големият поток от пътници е свързан с Терминал 2 и тази директна пътна връзка заедно с алтернативата и на столичното метро в голяма степен ще облекчи трафика, посочи транспортният министър. Той благодари на изпълнителите на обекта, заради високата сложност на пътната естакада.

Връзката на бул. "Брюксел" с летище София се отваря точно за европредседателството на България и пожелаваме безаварийно пътуване на всички и успех на Председателството, каза още Ивайло Московски.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова се е довършил един от занемарените обекти в миналото и едно пространство на София, покрай което не ни се е искало да минаваме. "Това е много важен обект за столицата не само заради връзката с Летище София, но и заради това, че облекчава движението в града. Тази директна връзка от центъра на София до летището спестява на кв. "Дружба" и на Бизнес зоната много тежко движение и допълнителни емисии", посочи столичният кмет.

Булевардът има обща визия с досега изградения участък, има шумоизолираща стена и е с две платна. За него ще се грижи Летище София, към чиято структура новият пътен участък принадлежи, съвместно със Столична община.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабно строителство през 2018-а година в Пловдив
Мащабно строителство през 2018-а година в Пловдив
Водещият на Оскар-ите Джими Кимъл обеща тази година да няма гафове
Водещият на "Оскар"-ите Джими Кимъл обеща тази година да няма гафове