НОВИНИ

Путин: 2016 година беше трудна, но обещаваща

Руският президент Владимир Путин заяви днес в новогодишните си пожелания към сънародниците си, че 2016 година е била трудна, но призова руснаците да вярват в страната си и да останат единни.

bnt avatar logo
от БТА
19:25, 31.12.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света
путин 2016 година беше трудна обещаваща

Изминалата година беше "трудна, но тези трудности ни позволиха да се обединим", изтъкна Путин в пожеланията си, които обикновено се излъчват в полунощ, но вече станаха известни в Далечния изток.

Важното е да вярваме в себе си, в способностите си, в нашата страна. Работим успешно и постигаме много", посочи той, приветствайки по-специално онези, които са далеч от дома като руските войници в Сирия.

"Имаме огромна страна, уникална и прекрасна", подчерта Путин, изразявайки надежда, че новата година ще донесе "мир, стабилност и благоденствие".

През 2016 година Русия се завърна зрелищно в международните дела. Русия се похвали с пожънатите успехи в Сирия, където наложи прекратяване на огъня и мирни преговори с участието на Турция след военна кампания, позволила на силите на нейния съюзник Башар Асад да си върнат вторият по големина град в страната, Алепо.

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ тази година даде рамо на политическите залози на Путин в Европа и в Съединените щати, където руското влияние не е било така силно от разпада на Съветския съюз преди 25 години.

Пожеланията му бяха отправени в момент, когато 35 руски дипломати чакат да бъдат експулсирани от САЩ, обвинени от администрацията на Обама, че са "агенти", намесили се в президентските избори.

Дипломатите и техните семейства - общо 96 души - трябва да се върнат в Русия утре със специален полет и най-вероятно ще посрещнат новата година в самолета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП и ГЕРБ в конфликт заради зимната обстановка в страната
БСП и ГЕРБ в конфликт заради зимната обстановка в страната
Доналд Тръмп отправи новогодишни благопожелания към всички
Доналд Тръмп отправи новогодишни благопожелания към всички